Jubilæum: Kvindelige præster i 70 år

I 1948 blev de første kvindelige præster ansat i den danske folkekirke. Her 70 år senere har vi mødt fem af deres nuværende kvindelige kolleger med kamera og et par spørgsmål om køn og kirke

I dag er en kvindelig præst ikke noget særsyn i en dansk folkekirke.

Anderledes enestående var Johanne Andersen, Ruth Vermehren og Edith Brenneche-Petersen, da de den 28. april 1948 blev ordineret som præster i Odense Domkirke af Fyns biskop Hans Øllgaard. De tre nye folkekirkepræster blev den dag Danmarks første kvindelige præster.

Dagen i domkirken var en festdag, men var ikke blevet til virkelighed uden diskussion. Allerede året forinden i 1947, da Folketinget havde vedtaget loven om kvinders ret til folkekirkelige embeder, gik bølgerne højt - fx da 514 præster samlet udtrykte deres "alvorlige bekymring" for folkekirkens enhed.

Det fik dog ikke Øllgaard til at ryste på hånden, og den danske folkekirke overlevede som bekendt den skelsættende dag.

I 2018 støder danskerne helt naturligt på kvindelige præster overalt i folkekirken, hvor de udfylder omkring halvdelen af præstestillingerne.

Og her kan du gennem vores fotografs Sille Arendts kamera møde fem nuværende kvindelige præster fra København og høre mere om deres tanker om køn og kirke i 70-året for Danmarks første kvindelige præster.