Kaffeklubben: Fra Blachman til Svenskekrigene

img_7426.jpg

Kaffeklubben i Lundehus Kirkes konfirmandstue. Foto: Sille Arendt
Reportage. Kaffeklubben i Lundehus Kirke handler ikke om mission, visioner eller formålsparagraffer. Her mødes Sonja, Monna, Arnulf og de andre til en kop kaffe og en snak om alt fra Thomas Blachman til Svenskekrigene.
Johannes Henriksens billede
af Johannes Henriksen

”Som barn gik jeg altid til spejder og missionsmøder. Fordi der var så dejlig kage”, fortæller Arnulf. Han har været stofmisbruger i 30 år, men de sidste 13 år har han været stoffri. Siden er han kommet i Kaffeklubben så ofte som muligt. Og ikke kun fordi der er kaffe og lidt at spise.

Kaffeklubben i Lundehus Kirke på Ydre Østerbro har eksisteret i næsten 40 år.

Her mødes folk fra kvarteret til en kop kaffe og samtaler om livet i medgang og modgang.

Det vigtigste er fællesskabet. At der er nogen at snakke med. Og snakken går ivrigt henover bordet denne mandag formiddag i Lundehus Kirkes konfirmandstue, hvor Kaffeklubben holder til. På bordet er der dækket op til te og kaffe, nogle får et glas saft og til de sultne er der biksemad, som var til overs fra søndagens konfirmandundervisning.

Kaffeklubben har ikke noget fast program. Det handler ikke om mission, visioner eller formålsparagraffer. Det handler om at give folk i kvarteret et sted at mødes. Et sted, hvor de kan snakke, hygge sig og skabe netværk.

Søster Kirsten

I konfirmandstuen er der dækket op til 12 personer. Så mange er der ikke helt denne formiddag. Kaffeklubbens medlemmer kommer og går. Lige nu sidder søstrene Monna og Margot for den ene bordende – de er begge kommet i Kaffeklubben siden midten af 1980’erne.

Ved siden af dem sidder Sonja iført pels og sorte læderhandsker. Hun fortæller om sin skoletid på Rygaards Skole på Bernstorffsvej i Hellerup, hvor hun gik i blå matrosuniform. Siden har hun altid holdt meget af uniformerede mænd, fortæller hun.

img_7457.jpg

Sille Arendt
Sonja. Foto: Sille Arendt

Kaffeklubbens historie går helt tilbage til 1976, hvor søster Kirsten Vind fra Skt. Lukas Stiftelsen i Hellerup udvidede sit arbejde som sognemedhjælper ved Lundehus Kirke til også at omfatte en daglig kaffeklub.

Kampen mod misbruget

I dag føres Kaffeklubben videre af kirkens nuværende sognemedhjælper Thomas Sandberg. Han fortæller, at der for tre år siden, da han begyndte at arbejde med Kaffeklubben, var en del konflikter. Først og fremmest fordi flere af brugerne var meget berusede, når de ankom. I dag, fortæller han, er de værste af ballademagere døde, og samværet i Kaffeklubben derfor også meget fredeligere.

Det hjælper også på samværet, at Kaffeklubben er placeret om formiddagen. ”For så er folk ikke fulde eller skæve endnu”, påpeger Kaffeklubbens anden Thomas, som netop er ankommet. Han er selv i et afvænningsforløb, som slutter om tre uger. Han fortæller, at livet som misbruger er blevet hårdere i de senere år. På godt og ondt.

Godt fordi presset fra kommunen og den vanskeligere adgang til offentlige ydelser, kan få flere til at få øjnene op for deres egne ressourcer. Ondt fordi presset også kan være medvirkende til at skubbe nogen ud over kanten.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at have et netværk, hvis kampen mod misbruget skal vindes. Det er ikke mindst derfor, han selv kommer i Kaffeklubben. Her er mennesker at tale med og historier at lytte til.  Og kaffe og lidt mad.

Thomas Sandberg serverer en portion biksemad for Helle. Hun sidder ved siden af Arnulf, som netop har skiftet emne fra Thomas Blachman til Svenskerkrigene. Samtalen fortsætter i Kaffeklubben.