Kirke inviterer unge indenfor til brætspil

christians_kirke_boenner_og_braetspil.jpg

Der er kaffe, brætspil, fællesskab og måske nye venner på plakaten til Bønner & Brætspil i Christians Kirke på Christianshavn. Foto: Jannie Elisa Fjordside
Når Christians Kirke åbner dørene for ’Bønner & Brætspil’ skal det først og fremmest være et hyggeligt åndehul, hvor unge kan mødes og forme nye fællesskaber. Men måske kan det nye tilbud også være en brik til at rykke de unges bevidsthed om, at kirken er et rum med plads – også til dem
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Kaffemaskinen snorker, mens de sidste dråber løber igennem. Så meget ved de, for det gør den altid. Men om der kommer nogen og drikker kaffen, om kaffemaskinens snorken får følgeskab af summende stemmer – det ved de endnu ikke. For det her er helt nyt.

En torsdag eftermiddag lige midt i februar 2019 rigger personalet i Christians Kirke for første gang an til det, de håber bliver en hyggelig, nærværende platform for unge, der har lyst til at møde nye jævnaldrende. Og til at skabe et nyt fællesskab.

”I mine unge voksenår, både under studietiden og som færdiguddannet, har jeg selv oplevet, at kirken bare var et rigtigt fint rum at træde ind og være i,” fortæller kirke- og kulturmedarbejder Jannie Elisa Fjordside og fortsætter:

”Jeg kan for eksempel huske en gåtur, hvor jeg kom forbi Grundtvigs Kirke og kunne høre, at der var musik. Jeg kiggede indenfor, og nede i krypten var der Blues-gudstjeneste. Det var levende, nærværende og simpelthen så rart bare at træde ind i et rum, hvor der ikke blev krævet noget særligt af én. Præsten talte om den tendens, at vi definerer hinanden mere og mere ekskluderende – som arbejdsløs, ikkedansk og så videre. Det er i virkeligheden bare den slags rummelighed, vi gerne vil omfavne og åbne for de unge med de her arrangementer,” lyder det.

Sociale bindingsmidler

’Bønner og Brætspil’ lyder overskriften for det nye tiltag – og med inspiration høstet fra steder som Bastard Café og aktiviteterne i Absalon på Vesterbro bliver brætspillene det, der skal binde aftenerne sammen.

”Brætspil er jo totalt oppe i tiden – måske også fordi der er en søgen tilbage til de mere ’analoge’ måder at være social på. Det rimer meget godt på det nærvær, vi gerne vil vise, at kirken også har – og så er det bare en rigtig god måde at være sammen og lære nye mennesker at kende på,” fortæller Jannie Elisa Fjordside.

Brætspillene får følgeskab af et andet socialt bindingsmiddel – og vi vender dermed tilbage til kaffemaskinens snorken.

”Kaffebønnerne bliver de eneste bønner på de her aftener, men det er stadig mere end bare en kaffeklub, hvor vi spiller spil. Jeg hørte engang en præst sige i sin prædiken, at Kristendom er dét, der findes og opstår mellem mennesker – og det er i dén ånd, vi har tænkt os at drikke kaffe og spille spil. Vi håber, det kan blive et fundament for nye fællesskaber – og måske endda gøre tærsklen til kirken mindre for nogen,” slutter Jannie Elisa Fjordside.

FAKTA: BØNNER & BRÆTSPIL

’Bønner & Brætspil’ finder sted torsdage aftener i ulige uger, kl. 17-19, i kirketjenerboligen ved siden af Christians Kirke (bygningen til højre for porten), Strandgade 1, Christianshavn.

Det er gratis at deltage, og alle ’unge voksne’ er velkomne.