Kirkeligt initiativ sparer samfundet for millioner

cafeexitorigny.jpg

Exits indsats sparer samfundet for 4,5 millioner kroner årligt alene til fængselspladser, fortæller organisationschef i Exit Danmark Ann Skov Sørensen. Foto: TrygFonden
Succeshistorie. Netværk er nøgleordet i Exits sociale arbejde med indsatte og ex-indsatte. Nye tal viser at Exits helhedsorienterede indsats sparer samfundet for millioner
Johannes Henriksens billede
af Johannes Henriksen

"I Exit kan jeg snakke med andre kriminelle uden at blive kriminel igen." Ordene kommer fra Palle Helt, frivillig og bruger af Exit, og de indrammer meget præcist, hvorfor Exits tilbud adskiller sig fra andre tilbud til tidligere indsatte, fortæller organisationschef i Exit Danmark Ann Skov Sørensen.

Hun fortæller, at Exit tager udgangspunkt i den enkeltes situation og tilbyder derudfra en helhedsorienteret indsats, hvor netop netværket og samværet med andre kriminelle spiller en central rolle.

"Vi har ikke en færdig pakke vi ruller ud for alle brugere. I stedet kan vi tilpasse et forløb, som alt efter behov kan inddrage familie, økonomiske forhold, psykisk sygdom, juridisk rådgivning, hjælp til jobsøgning eller for den sags skyld tandlægebehandlinger", siger Ann Skov Sørensen.

Og så handler det først og sidst om at bygge relationer, tilføjer hun. Netop opmærksomheden på netværkets enorme betydning er én af hemmelighederne bag Exit, som blev oprettet i 2007 på initiativ af Fangekoret i Vridsløselille Statsfængsel, præster fra Vestre Fængsel og Apostelkirken.

I dag drives Exit som en selvstændig forening med base på Vesterbro i København. Exit Danmark, som i dag har mere end 80 frivillige på landsplan, er støttet økonomisk af TrygFonden.

Millioner at spare

Exit har netop lavet en samlet statistik over arbejdet i organisationens første fem år frem til udgangen af 2012. Exit har i den periode haft over 6.000 kontakter, og flere hundrede indsatte og ex-indsatte har benyttet sig af Exits mange forskellige tilbud.

426 personer er i perioden begyndt i et rådgivningsforløb, 101 var stadig i gang med afklaring og rådgivning ved udgangen af 2012, mens 325 forløb var afsluttet. Blandt dem, der har afsluttet et forløb, er 26 blevet fængslet igen på grund af ny kriminalitet. Det svarer til otte procent af dem, der har afsluttet et forløb – og det er et tal, der ligger langt under tallene i de officielle statistikker.

Et forsigtigt skøn viser, at Exits indsats således sparer samfundet for 4,5 millioner kroner årligt alene til fængselspladser. Hertil kommer de menneskelige gevinster og andre økonomiske fordele af, at der begås mindre kriminalitet. Der bruges færre penge på efterforskning og retssager. Endelig fører mindre kriminalitet også til færre ofre.

Kristent grundlag

Exit lægger ikke skjul på, at deres arbejde tager udgangspunkt i et kristent livs- og menneskesyn. Modsat handler det heller ikke om at missionere.

”Exit er et kirkeligt socialt arbejde. For os er det ensbetydende med, at ethvert menneske har værdi, fordi man er, og ikke for det, man gør”, siger Ann Skov Sørensen
Det kristne grundlag udmønter sig i, at Exit ser den enkelte i øjenhøjde, med ligeværdighed og respekt.

”Vi kan godt tageafstand fra en handling, uden at tage afstand fra mennesket”, siger hun.