»Kirken behøver jo ikke være ved siden af livet«

ukirke-foto-sille-arendt.jpg

Eigil Pock-Steen Jørgensen, Amalie Svarre Nielsen og Carlo Janusz Becker i uKirke med præst Thomas Nedergaard. Foto: Sille Arendt
At komme ind på de unge er en udfordring, som præst Thomas Nedergaard kender. Foto: Sille Arendt
Vesterbros uKirke er en succes. Gennem lokale netværk og ligeværdige møder lykkes det at skabe et rum, hvor unge københavnere får plads til tanker om livets store spørgsmål. Vi har talt med tre af dem om, hvorfor de føler sig hjemme i den utraditionelle kirke
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Udefra set ligner den en succes. Også helt bogstaveligt. For allerede på trappen mod Litauens Plads bliver vi mødt af en stor gruppe unge. Det er en tidlig torsdag aften foran uKirke på Vesterbro.

U’et i uKirke står for ”ungdom”. Og det var netop vesterbroere mellem 17 og 27 år, som Vesterbro Sogn gerne ville møde og have i tale, da man for fire år siden lavede en satsning med en kirke med særligt fokus på unge uden noget forhold til folkekirken. De såkaldt ”kirkefremmede”, som i bedste fald er ligeglade med kirken, måske har fordomme om den eller ikke kan forestille sig, at den kan være et sted for dem.  

Nu står 10-15 af dem så her i vinterdisen i skæret fra en gadelampe og småsnakker. De griner og high fiver og krammer hinanden, når en ny kommer til. Indenfor venter 100 andre på, at aftenens arrangement Mad&Musik – som er fællesspisning og koncert – skal gå i gang.

Før jeg opdagede uKirke, så jeg ikke mig selv som en kristen person

uKirke ikke bare ligner en succes. Den er det også. Og ikke kke kun målt i antallet af unge københavnere, der bruger kirken og dens mange arrangementer.

Af en statusrapport over projektets tre første år fremgår det nemlig, at de tre oprindelige succeskriterier er blevet opfyldt: Det er dels lykkedes at skabe netværk med unge vesterbroere og bydelens musikliv og institutioner, dels at tilbyde et rum med plads til, at de unge kan flytte sig i forhold til livets og dødens store spørgsmål. Og ikke mindst har uKirke turdet møde ungdomskulturerne på Vesterbro på en ligeværdig måde.  

Hey! Vi ses i uKirke!

Når vi har lagt vejen forbi Vesterbro i aften, er det for at tale med nogle af de unge om, hvordan de oplever succesen. Indenfor i uKirke mødes vi med Eigil Pock-Steen Jørgensen og Carlo Janusz Becker, der begge er 18 år, og Amalie Svarre Nielsen på 17.

I kirkens rum minder en prædikestol med forgyldte ornamenter og et stort freskomaleri af Jesus på bagvæggen os om, at vi befinder os i et højloftet kirkerum, som den slags er flest.

Ellers er her ikke helt ”kirke classic”. Indretningen er præget af de unges indflydelse: De almindelige kirkebænke er fx erstattet af sofagrupper og klynger af sækkestole. I dem sidder unge fortrinsvis i gymnasiealderen og taler sammen i lyset fra røde spots og stearinlys. Andre bakser med lydkabler og tester en projektor, hænger ud på begge sider af en lang bardisk ved indgangen, eller får sig en snak med uKirkes præst Thomas Nedergaard.  Måske om en god oplevelse i skolen, måske om problemer derhjemme, måske om at være til. Også i form adskiller  arrangementerne i uKirke sig fra klassiske kirkelige aktiviteter – her falder præstens ord om tro og tvivl oftest i de samtaler, der opstår undervejs, når de unge selv tager det op. Eller de kommer til udtryk i kortere eller længere refleksioner fx før en koncert og lægger op til tanker under musikken og måske en snak, når den er slut.  

Mad&Musik er et godt eksempel på, hvordan det lykkes for uKirke at danne netværk med unge vesterbroere og områdets musikliv, mener både Carlo og Eigil.

Begge kan godt kan være forbi uKirke flere gange på en uge. De spiller sammen i bandet Forestil dig du er en krokodille, som nu lidt senere i aften har premiere på en musikvideo med et nummer, som faktisk handler om uKirke. Men de har alligevel tid til at få taget billeder og snakke med os inden, den bliver vist på en storskærm.

”Jeg begyndte at komme i uKirke gennem musikken. Første gang var med en ven, der havde inviteret mig med til Mad&Musik. Det var en fantastisk oplevelse med god musik og et fuldstændig unikt fælleskab. Det var også her vores band Forestil dig du er en krokodille gav debutkoncert faktisk. Det gik supergodt, og vi fik følelsen: ’Nu er vi gang!,” fortæller Carlo.

Eigil er enig med Carlo og understreger, hvor naturlig en del uKirke er blevet for mange unge af de unge københavneres hverdag:

”Ja, uKirke er et godt springbræt med gode faciliteter i lys og lyd og et stort og åbent publikum. Det er sikkert også derfor, at musikere med stor erfaring også gerne vil spille her. Kirken er virkelig integreret i manges hverdag – jeg hører tit nogen sige ’hey vi ses i uKirke til koncerten’. Så der er virkelig skabt bånd til musiklivet,” siger Eigil.

Læs også: Josefine Winding fra Søndagsvenner: »Frihed og fælles hjælp skaber engagement«

Snak om tro på hverdagsniveau

Hvor Carlo og Eigils tilknytning til stedet i første omgang er skabt gennem musikken, begyndte Amalie at være frivillig i uKirke for tre år siden, fordi hun overvejede, om hun skulle konfirmeres. I den forbindelse kom hun i en uges skolepraktik hos Thomas Nedergaard. For hende at se, er det med uKirke i høj grad lykkedes at skabe et rum med mulighed for de unge at tænke over store spørgsmål om liv og død:

”Snakken om tro er på et hverdagsniveau, hvor alle kan være med. Som ung i min alder oplever jeg, at der mange steder er et tabu omkring religion – nogen ser det endda som underligt, det med at reflektere over tro. I uKirke er der er plads til at have svært ved at tro, eller at mene, at historien om Gud er helt fantastisk," fortæller Amalie.

Se og hør uKirke Anthem

Carlo og Eigil spiller i bandet Forestil dig du er en krokodille. 

Sammen med danseren og rapperen Iris Poparic har de lavet nummeret uKirke Anthem, som er mixet af Anders Vendrup.

Carlo er døbt, men ikke konfirmeret, og har ikke haft noget forhold til folkekirken. Men uKirke har sat eksistentielle overvejelser i gang hos ham:

”Hver gang jeg kører herfra, tænker jeg på, at jeg har oplevet noget, der har betydet noget for mig – det kan bare være fra en god snak med en god ven, men også, hvis Thomas har sagt noget, der har sat tanker i gang. Det med at sidde og tænke over det til musikken fra en koncert fungerer godt. Før jeg opdagede uKirke, så jeg ikke mig selv som en kristen person – det gør jeg mere nu, men jeg har ikke ændret mig. Det er min forståelse om, hvad kristendom også kan være, der har ændret sig, ” siger Carlo. 

For Eigil giver uKirke giver også en mulighed for at tale med vennerne om emner, som det ellers kan være svært at gå i gang med: 

”Man møder nye mennesker på en anden måde og her er en stemning af, at samtale om mere end hvilke lektier man har for til i morgen, ikke er farlig. Det er mere overskueligt her, fordi det er et kirkerum. Nogle arrangementer lægger op til det, når der er et særligt emne, man skal tale om. Men det kan lige så godt ske, når vi bare hygger os med musik.  Jeg har aldrig opfattet mig selv som kristen, men ved at komme her har jeg tænkt ekstra over det. Noget af det, som kristendommen har lært mig, er, at man skal huske at være taknemmelig for enormt mange ting, uden at jeg har behov for at takke Gud. Men jeg tænker over det,” siger Eigil.

Læs også: Den unge, grønne iværksætter Anton Lavær: »Det kan nok lyde stort i slaget at sige, at formålet er at redde verden«

Flere ved mere

Også når det gælder ambitionen om mod til ligeværdige møder, mener de tre unge, at uKirke er nået i mål. 

Både Carlo og Eigil fremhæver aftenens musikvideopræsentation som eksempel på det. Det var Thomas Nedergaard, der sidste år stillede dem opgaven med at skrive et nummer om uKirke. Faktisk blev det til tre forskellige, som publikum ved en koncert i efteråret kunne vælge i mellem. Vindernummeret fra den er blevet indspillet i professionelt lydstudie og har nu først i februar officiel premiere, så alle kan se med online. 

Også Amalie føler sig inddraget i uKirke og oplever som frivillig åbenhed over for nye ideer. 

”Uanset hvad, de går ud på, så bliver der lyttet og taget imod ideer med åbne arme. Her er en stemning af ’flere ved mere’. Thomas og de ansatte har selvfølgelig det overordnede ansvar, men kommer vi med en idé, der kan lade sig gøre, er det os selv, der skriver udkastet, og så retter han måske bare til. Den måde Thomas er præst på – han går fx næsten altid i T-shirt – betyder i det hele taget rigtigt meget for ligeværdigheden,” siger Amalie.

Det ligeværdige møde med kirken er ifølge Carlo en stor del af uKirkes succes. Det gør, at de unge har lyst til at engagere sig og har stor indflydelse på deres muligheder for at reflektere over de store spørgsmål:

”Ukirke er også en succes, fordi præsten er, som han er. Det virker ikke så formelt, når Thomas går rundt i en t-shirt og drikker en øl med os, mens han hjælper til med at rydde op. Den ligeværdighed gør, at folk kan identificere sig med at være her.  Kirken behøver jo ikke være ved siden af livet – forstået på den måde, at man har et almindeligt liv, og man så går i kirke ved siden af det. Her er den en naturlig del af det hele,” siger Carlo.

Om lidt skal han, Eigil og Amalie spise og se musikvideopremiere sammen med 130 andre unge københavnere. Og måske også tale om livets større spørgsmål, som de så tit gør, når de er i uKirke.

Læs også: Den tidligere Barometer-vært Mads Axelsen: »Frihed er også at lære at sige fra«

Mere om uKirke

uKirke ligger ved Litauens Plads på Vesterbro og henvender sig til unge københavnere i aldersgruppen 17-27 år uden forhåndskendskab til folkekirken.

uKirke blev skudt i gang i 2012. De første fire års erfaringer er nu blevet samlet og udgivet i et magasin. I det finder du også det manifest, som danner grundlag for uKirkes arbejde i de kommende år, Manifestets fem hovedpunkter er:

uKirke:
- fordi tro betyder noget
- fordi vi er sammen om livet
- debat om livet
- kæmper for at være en modig kirke
- er hvad du gør det til

Du kan læse hele uKirke-magasinet her

Du kan læse om aktiviteterne og mulighederne i uKirke her

Du kan følge uKirke på Facebook her

Du kan følge uKirke på Instagram her

Tags: