Kirker byder byen indenfor på Kulturnatten

kulturnatsartikel.jpg

Foto fra Kulturnatten 2012: "Bøj en Bøn" i Vor Frue Kirke. Foto: Sille Arendt
Når københavnske kirker er med i Kulturnatten handler det om tradition, at åbne op og være en naturlig del af byens liv, fortæller tre af de kirker, som byder københavnerne indenfor den 10. oktober
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Kulturnatten er en af de helt store københavnerbegivenheder. Siden starten i 1993 er det for tusindvis af hovedstadens indbyggere blevet en tradition at bevæge sig ud i byen på fredagen lige før skolernes efterårsferie og opsøge kulturoplevelser over alt i byen.  Her slår museer, virksomheder, foreninger og myndighederne dørene op og byder indenfor til et hav af større og mindre arrangementer, der appellerer til københavnere i alle aldersklasser.

Også de københavnske kirker er stærkt repræsenteret på Kulturnatten, som er byens største enkeltstående kulturbegivenhed, som er baseret på frivillighed. I år optræder således 23 folkekirker i det officielle program. Samlet byder de ind med et program, der strækker sig fra spøgelseshistorier for børn, bingospil, popkoncerter og masser af klassisk og kirkemusik. Samt selvfølgelig en række gudstjenester og andagter i aftenens løb.

Men hvorfor egentlig være med i den markante begivenhed? Vi har spurgt i tre forskellige kirker, fordelt over hele byen.

En appetitvækker i Sankt Markus Kirke

Beate Asmussen, kordegn:

”Vi har været med i Kulturnatten i mange år efterhånden, altid med et forholdsvis lille program. Her i kirken har vi i forvejen mange andre arrangementer med film og foredrag, så vores kulturnat er mest ment som et supplement til det og for at være med i den store københavnerbegivenhed. Vi holder åbent først på aftenen, også for folk uden kulturnatsarmbånd. Først er her orgelspil af kirkens organist, Line Christensen. Derefter er der aftensang. Man kan se vores deltagelse som en appetitvækker til aftenen, for folk kan gå videre ud i Kulturnatten ved halv otte tiden.”

Koncert for hele kvarteret i Tagensbo Kirke

Carl Rosenberg, sognepræst i Tagensbo Kirke:

"Vi havde alligevel natkirke om fredagen og var derfor oplagt med i Kulturnatten for første gang sidste år. I år havde vi lyst til at være med igen. Som kirke forkynder vi selvfølgelig glad og gerne det kristne budskab, men området her i det Indre Nordvest er præget af mange befolkningsgrupper og trosretninger, så vi ser også os selv som kulturbærende. Derfor har vi også mange foredrag og koncerter, så Kulturnatten er helt naturlig for os. Vores program er med  R’N’B-sangeren Karen, som giver koncert. Hun appellerer selvfølgelig  til de unge, men vi prøver også at favne hele kvarteret."

Nærværende og relevant for unge

Thomas Nedergaard, ungdomspræst i uKirke

”I uKirke handler det altid om at lave arrangementer, som er relevante og nærværende for ungdomskulturen i vores målgruppe, der primært er unge vesterbroere mellem 18 og 28 år. Derfor er det helt naturligt at være med i Kulturnatten, som de også bruger. Som kirke skal vi ikke være isoleret, men tage del i Københavns øvrige liv. I år sætter vi med arrangementet Bingo& Bajere fokus på velgørenhed og de bevæggrunde, der kan ligge bag den. Der har været stor forhåndsinteresse fra blandt andet Politikens iByen-sektion, og gennem Kulturnatten når vi helt sikkert endnu flere unge københavnere. Det er jo det vi gerne vil.”