Klimagudstjeneste skaber håb og lyst

il6a5351_855x485.jpg

Præst ved Natkirken i Vor Frue – Københavns Domkirke Signe Malene Berg i fuld gang med forberedelserne til den internationale klimagudstjeneste den 28. oktober. Foto: Sille Arendt
I næste uge samles embedsmænd fra hele verden i København for at diskutere miljøproblemer. Når Vor Frue Kirke den 28. oktober ringer ind til klimagudstjeneste med prædiken af Desmond Tutu, sker det for at skabe fælles håb og lyst til handling, fortæller natkirkepræst Signe Malene Berg
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Presse- og kommunikationsmedarbejder)

I den kommende uge samles over 600 embedsmænd fra lande verden over i København i FN-regi. Her skal de vedtage og fremlægge en 30 sider lang klimarapport – en såkaldt  ”Summary for Policy Makers”. Den skal danne grundlag for både nationale og globale beslutninger på miljøområdet på baggrund af flere omfattende miljørapporter, som FN’s klimapanel IPCC har udsendt i de senere år.

Folkekirkens Nødhjælp og Grøn Kirke, som er et initiativ med fokus på miljø under Danske Kirkers Råd, markerer sig også under københavnermødet, som givetvis vil få internationalt fokus. Det gør de to organisationer blandt andet i et gudstjenestesamarbejde med Natkirken i Vor Frue  - Domkirken i København. Tirsdag den 28. oktober ringer klokkerne nemlig ind til en stort anlagt international klimagudstjeneste.

Desmond Tutus prædiken foregår som videoprojicering, optaget og sendt af ham selv særligt til lejligheden. Vi er selvfølgelig meget stolte over, han vil medvirke.

”For mig er det helt naturligt med sådan en gudstjeneste,” siger Signe Malene Berg, der er en af natkirkepræsterne i Vor Frue. ”Den hænger sammen med det kristne budskab om, at jorden er Guds gode skaberværk, som vi er blevet sat til at have ansvar for. Der er så meget vi ikke er herre over, men når det gælder om at passe på kloden, kan vi gøre noget. Det er vores opdrag.”

En drøm i Domkirken

Sammen med Grøn Kirke og Folkekirkens Nødhjælp er Signe Malene Berg og det øvrige hold bag Natkirken i gang med de sidste forberedelser til gudstjenesten. Den kommer til at afspejle den måde, som Natkirken almindeligvis arbejder på. Med eksperimenterende lydinstallationer, musik, markant lyssætning og videoprojektioner skaber Natkirken ofte en stemning af drøm og eventyr.

”Vi skaber et anderledes univers end det rationelle og forstandsmæssige. Vi slår på troen, magien og eventyrets univers. Vi vil gerne være med til at fremkalde en drøm – så man får lyst til at handle og får gang i omsorgsgenet og tænke i fremtiden og håbet om en bedre verden,” siger Signe Malene Berg.

Desmond Tutu holder prædiken

Klimagudstjenestens internationale karakter understreges af, at alt foregår på engelsk. Det er således den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, som holder aftenens prædiken. Da København i 2009 var vært for FN’s klimakonference COP 15 deltog han også i en klimagudstjeneste  i Vor Frue Kirke.

International klimagudstjeneste i Vor Frue Kirke

Tirsdag den 28. oktober kl. 20.00.

Medvirkende: Prædiken og videohilsen fra Desmond Tutu, Laura Bro, Maria Stenz, kor fra Zahles Skole, natkirkepræst Signe Malene Berg med flere.

Arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp, Grøn Kirke og Natkirken i Vor Frue Kirke.

”Denne gang foregår Desmond Tutus prædiken som videoprojicering, optaget og sendt af ham selv særligt til lejligheden. Vi er selvfølgelig meget stolte over, han vil medvirke, selvom han ikke har mulighed for at rejse til København,” siger Signe Malene Berg.

Ved gudstjenesten deltager også et børnekor fra N. Zahles Skole, der både synger med på salmerne undervejs og fremfører Michael Jacksons ”Heal the World.” Skuespilleren Laura Bro læser dagens tekster fra skabelsesberetningen og Johannes’ Åbenbaring, mens hendes kollega Maria Stenz læser op af digteren Inger Christensens ”Alfabet”. Og alle deltagere bliver inviteret til at bære et æg fra kirkens indgang til en rede et andet sted i rummet som en del af kunstinstallationen NEST.

”Den rapport, der kommer, er enormt pessimistisk”, siger Signe Malene Berg. ”Jeg synes, man bliver nødt til at sige: Vi kan ikke kigge ned – vi skal kigge frem. Vi skal ruskes, så vi tør tænke anderledes og gå nye veje. Det prøver vi så også på, i den måde gudstjenesten forløber på,” siger Signe Malene Berg.

Et stort håb med lille skrift

Signe Malene Berg mener ikke, at gudstjenesten som sådan kan eller skal komme med anvisninger til handling og konkrete løsninger på klimaspørgsmålene.  De sociale, økonomiske og politiske spørgsmål som klimarapporten rejser, må verdens ledere tage op. Det, som en klimagudstjeneste kan, er at skabe lyst, energi og håb til at handle:

”Midt i pessimismen over klimaets tilstand, er det ikke ligegyldigt at dele et fælles håb og være en del af en større fortælling. FN’s klimarapporter er samlet på over 2.000 sider, så vi skriver selvfølgelig med lille skrift. Men at vække det poetiske og religiøse univers, kan give mere lyst at gøre noget.  Den effekt må gudstjenesten meget gerne have midt imellem det meget komplekse og tekniske i rapporten og afmagten  i vores egen lille hverdag,” slutter Signe Malene Berg.