Københavnske kirker har fokus på forældre

Kursus for forældre

Fredens og Nazaret kirker på Østerbro tilbyder i den kommende tid kurser i forældreskab. Modelfoto.
I den kommende tid tilbyder Frederiksholm Kirke i Sydhavnen samtaler til gravide, mens Fredens og Nazaret kirker på Østerbro inviterer til kurser i forældreskab
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Om det er første, anden eller tredje gang - så er det altid en omvæltning at få et barn. For nogle forældre kan det være en hjælp og inspiration at mødes og tale med andre i samme situation. Og det får de mulighed for i den kommende tid i et par københavnske kirker.

Her tilbyder Frederiksholm Kirke i Sydhavnen samtaler for gravide, mens Fredens og Nazaret kirker i Ryesgade tilbyder kurser for forældre.

Gravide taler sammen i Sydhavnen

Henover foråret tilbyder Frederiksholm Kirke og sognepræst Helene Ferslev samtaler til gravide, der ønsker at forberede sig til livet som mor.

Tanken her er, at en graviditet kan sætte gang i mange forskellige tanker og følelser, som det er vigtigt at sætte ord på, og det er netop, hvad man får mulighed for i samtaleforløbet, der strækker sig over seks gange på små hold med højst fem deltagere.

”Det er mirakuløst, når man som kvinde venter barn,” siger Helene Ferslev og fortsætter:

”Livet i maven vokser, og det samme gør kærligheden, men også bekymringerne. Hvad sker der med mig, når jeg bliver mor? Hvordan vil jeg takle ikke at få min søvn? Hvad nu, hvis det går galt?”

Spørgsmålene er kun nogle af de emner, der tages op i samtalegrupperne.

Udgangspunkt i den nyeste forskning

Samtalegrupperne for gravide i Frederikholms Kirke så første gang dagens lys i efteråret 2014 og blev en stor succes.

Også i denne omgang er samtaleforløbet tilrettelagt i samarbejde med forskningschef Henrik Norholt, der forsker i småbørnspsykologi og familiedannelse. Der bliver derfor taget udgangspunkt i den nyeste forskning inden for mødres tilknytning til barnet i maven.

"Samtalerne fungerer som en slags mental forberedelse til rollen som mor og det nye forældreliv. Det vil være åbne og fordomsfrie gruppesamtaler, hvor man frit kan tale om alt fra de store spørgsmål i livet til hverdagens problematikker. Hver gang med udgangspunkt i nyt tema som fx Dig som mor eller En ny familie", fortæller Helene Ferslev.

Det er gratis at deltage i samtalegrupperne, som starter løbende op. Tidspunkterne aftales i hver enkelt gruppe.

Forældreskab på plakaten på Østerbro

Hvor der i Sydhavnen er fokus på gravide, tilbyder Fredens og Nazaret kirker i Ryesgade kurser for forældre, der allerede er i gang med deres liv med børn - et for fædre og et for mødre. Kurserne løber over tre gange i forårets løb.

"De nære relationer i familien er livsvigtige for os, men også skrøbelige, og de kræver konstant pleje. Vi ønsker gennem forårets kurser at skabe rum og plads til at fordybe sig i
sin rolle som forælder i fællesskab med andre i samme situation. Og vi håber at kunne give kursusdeltagerne redskaber og ro til at fungere endnu bedre i disse roller," fortæller Fredens og Nazaret kirker i en pressemeddelelse.

Kurset for fædre starter lørdag den 21. marts og giver mulighed for at for at blive klogere på far-rollen ud fra både faglig undervisning, drøftelse og sparring med andre fædre. "Vi har en nysgerrig dagsorden i forventning om, at vi alle kan have noget nyt at lære om den vigtige livsrelation mellem far og barn," fortæller pressemeddelelsen.

Kurset for mødre begynder torsdag den 26. marts og tager afsæt i forskellige psykologiske og pædagogiske oplæg og vinkler og giver mulighed for være mulighed at blive styrket i rollen som mor.

Begge kurser indledes med fællesspisning og ledes af Lise og Frederik Berggren Smidt, der også inviterer eksterne oplægholdere og lægger op til, at deltagerne får mulighed for at stille spørgsmål og drøfte forældrerollen med hinanden.