Københavnske kirker inviterer igen til drop in-dåb

drop_ind_5.jpg

voksendåb drop ind dåb
Ved de 4 drop-in-dåb, der har været afholdt i København, er 137 blevet døbt. Foto: Henrik Dons Christensen
Københavnerne strømmer til drop in-dåb. Se hvornår der er drop in-dåb næste gang i artiklen her. ”Dåben skal ikke være en eksamen i at tro,” lyder det fra initiativtagerne.
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Næste drop in-dåb i Københavns Stift i 2019 er:

Flintholm Kirke. Fredag den 16. august kl. 16.00-19.00. Find info på kirkens facebookside

Kastrup Kirke. Søndag den 1. september, kl. 13.00-17.00. Læs mere

Kristkirken ved Enghave Plads. Fredag den 6. september, kl. 15.00-20.00. Læs mere

Natkirken på Strøget. Fredag den 20. september, kl. 17.00-21.00. Læs mere

Natkirken i Københavns Domkirke. Torsdag den 24. oktober, kl. 17.00-21.00. Info følger.

opdateret 27. maj 2019

"Lige siden jeg fik mine børn, har jeg haft et ønske om at lade mig døbe. Jeg har det dog lidt svært ved den opmærksomhed, man får ved en traditionel dåb.” 

Sådan lyder det fra én af de borgere, der i det forgange år valgte at blive døbt ved drop in-dåb.  

 Folkekirken må aldrig blive en afskrækkende autoritet. Den skal være et favnende fællesskab.

De uformelle rammer omkring dåbsritualet blev sat i værk af sognepræst Mette Gramstrup fra Kristkirken på Vesterbro tilbage i september 2017.

Siden da har 137 danskere taget imod tilbuddet om at komme ind fra gaden og lade sig døbe ved arrangementer i Eliaskirken, Sankt Matthæus Kirke og senest Lindevang Kirke på Frederiksberg. 

Skelgårdskirken på Amager fulgte trop og afholdt drop in-dåb, hvor 22 børn, unge og ældre blev en del i det kristne fællesskab.

Og ugen efter tilbød Kristkirken og Brønshøj Kirke den samme mulighed og senest Sundby Kirke.

”Ritualerne i folkekirken kan godt virke en smule afskrækkende på folk, som ikke er vant til at komme i en kirke. Men folkekirken må aldrig blive en afskrækkende autoritet. Den skal være et favnende fællesskab, og man skal ikke bestå en eksamen eller tro på en særlig måde for at blive døbt,” forklarer Mette Gramstrup om baggrunden for at invitere til drop in-dåb.  

En døråbner til folkekirken 

Hun blev inspireret til idéen efter norsk og svensk forbillede, hvor drop in-dåb har fundet sted over en årrække.

Samtidig falder den nye tankegang netop i en tid med faldende dåbstal, og her kan drop in-dåb være med til at åbne dørene til folkekirken, mener sognepræst Annelise Mehlsen, der sammen med tre andre præster fra Amagerlands Provsti havde taget initiativ til drop in-dåben i Skelgårdskirken. 

”Drop in-dåb er en modbevægelse, som skal gøre dåben mere overkommelig. For mange har betragtet det som uoverskueligt at skulle ringe til en præst, gå til dåbsforberedende samtaler og derefter døbes i forbindelse med en gudstjeneste, som man i øvrigt var fremmed over for. Andre har frygtet præstesamtalen, hvor frygten gik på, om de nu skulle til eksamen i, hvad de troede eller ikke troede på. Men dåben har aldrig været en præstation,” lyder det fra Annelise Mehlsen og styregruppen i Amagerlands Provsti. 

Hvor mange, der helt konkret dukker op til søndagens drop in-dåb i Skelgårdskirken, tør hun i første omgang ikke spå om. 

”Vi går ydmygt til værks og siger, at det antal, der kommer på søndag i enhver henseende stemmer overens med vores forventninger. Men vi tror i styregruppen, at drop in-dåben giver en mulighed for udøbte i alle aldre til at komme uformelt ind i den danske folkekirke på den dag, hvor de er parate til at blive døbt,” påpeger Annelise Mehlsen. 

(Opdatering den 10. september: Skelgårdskirken fortæller på sin Facebookside, at 22 mennesker blev døbt ved drop-in-dåben den 2. september. På Vesterbro blev 37 døbt i Kristkirken, og Brønshøj Kirke oplyser, at 12 blev døbt den 8. september).

Tags: