Konfirmander om liv og død

img_0721_855x485.jpg

Hvad hvis patienten i virkeligheden gerne ville opleve noget mere, eller var bange for eller ked af at skulle dø, og bare ikke havde nået at sige det, mens han/hun kunne? Jeg ville aldrig kunne gøre det, lægen skulle. Sofie, 14 år. Foto: Sille Arendt 2012
Hvornår skal der slukkes for respiratoren, og hvem er fjenden egentlig for de danske soldater i Afghanistan? I weekenden deltog 85 konfirmander og forældre fra Grundtvigs Kirke i temadag om liv og død
af Kirsten Juul Nielsen (Kommunikationsmedarbejder i Grundtvigs Kirke)

I weekenden mødte konfirmanderne i Grundtvigs Kirke, København NV, en læge og en soldat til en temadag om moral og etik.

De fortalte om, hvordan de håndterer spørgsmål om liv og død i deres arbejde. Soldaten fortalte om at været udsendt til Afghanistan. Ledende overlæge på Respirationscenter Øst fortalte bl.a. om den vanskelige situation, hvor patient og familie skal afgøre, om og hvornår patientens respiratorer skal slukkes.

Tre af konfirmanderne fortæller her om, hvad der især gjorde indtryk på dem i løbet af dagen

Det mærkelige var normalt

- Jeg lagde især mærke til, at lægen og soldaten ikke virkede som om, de syntes, at de ting, de gjorde i forbindelse med deres arbejde, var mærkelige eller forkerte. Jeg ville selv have det utrolig dårligt med at skulle slukke for en persons – der ikke kunne give udtryk for noget – respirator.

Sofie, 14 år

Fjenden er… hvem?

- Det var ret tankevækkende, at soldaten fortalte, at det kan være vanskeligt at kende forskel på, hvem der er civile, og hvem der er Taleban-soldater nede i Afghanistan. Er det en afghansk bonde, der graver i en mark, eller er det en soldat, der graver en vejsidebombe ned? Dét fik mig til at tænke over situationen dernede på en helt ny måde. Situationen gik fra at være noget, der ikke havde noget med mig at gøre, til at være en, jeg havde tættere inde på livet.
Dina, 14 år

Svære beslutninger

- Jeg lagde især mærke til, at soldaten har måttet tage en beslutning om at skyde et andet menneske for at mindske risikoen for, at han selv eller hans kammerater skulle dø. Og at han har været så tæt på fjenden, at han kunne se hans ansigt og øjne.

Jeg lagde også mærke til, hvor vanskelig en beslutning lægen står over for, når en patients respirator måske skal slukkes, og den syge hverken kan tale eller skrive med øjnene på en computer, og familien ikke kan blive enige om at slukke for respiratoren.
Casper, 14 år