Konkurrence: Ny salme skal handle om byen

salmekonkurrence.jpg

*Uberørt af byens travlhed' er en af de få salmer, der handler om livet i byen. Men nu udskriver Simon Peters Kirke en åben bysalme-konkurrence for digtere og komponister. Foto: Henrik Dons Christensen
Når Simon Peters Kirke til september fejrer 75-års fødselsdag, bliver det med nye salmer med bylivet i fokus. Kirken på Amager har netop udskrevet en bysalme-konkurrence, som er åben for alle interesserede digtere og komponister
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

’I østen stiger solen op’, ’Dejlig er Jorden’ og ’Nu falmer skoven trindt om land’

Går du som en anden Grundtvig, Ingemann eller Thomas Laub rundt med et salmehit i maven, har du nu en god anledning til at tage pen, papir og nodeark op af skuffen.

For når Simon Peters Kirke på Amager til september fejrer 75-års fødselsdag, vil festlighederne blandt andet blive markeret med en åben salmekonkurrence, som alle komponister og digtere kan deltage i.

For at være med i konkurrencen skal du og en eventuel medforfatter eller -komponist indsende dit bidrag inden den 1. maj 2019.  De 3 bedste bidrag præmieres med priser på henholdsvis 20.000, 10.000 og 5.000 kroner.

Åben aften med salmekonkurrence

Vindersalmen vil blive kåret på en åben salmekonkurrenceaften i september. På aftenen vil kirkens kor og menigheden sammen synge finalesalmerne bakket op med toner fra orglet.

Konkurrencen udspringer af et ønske om at berige kirkens liv og understøtte menighedens engagement, fortæller formand for menighedsrådet, Jens Holger Helbo Hansen:

”Vi kunne som andre jubilarer have afholdt en særlig koncert fx med nye salmer. Men med konkurrenceelementet, hvor menigheden sammen med en fagjury er med til at udpege vinderne, håber vi, at deltagerne vil engagere sig og drøfte spørgsmål som: Hvad er en god salme?  Hvad betyder den? Hvorfor taler den til hjertet?”

Han håber samtidig på, at den festlige konkurrenceaften vil kunne åbne øjne og ører hos de deltagere, der ikke kommer regelmæssigt i kirken:

”Vi kan håbe på, at dem fra den store menighed, der deltager, ikke kun får en god oplevelse under konkurrencen. Måske de også bliver mere opmærksomme på den rigdom, der er i de allerede skabte salmer, og fornøjelsen ved at synge dem sammen. En fornøjelse kirken tilbyder hver søndag.”

Salmer om liv og tro i byen

Med poetiske billeder af fx såning og høst er digtningen i den danske salmeskat præget af, at Danmark traditionelt set er et landbrugsland.

Men med Simon Peters Kirkes placering i Københavns Stift midt på det tætbefolkede Amager er salmekonkurrencens fokus naturligt faldet på bysalmer, der kredser om livet og troen i byen.  Den salmegenre er forholdsvis lille, ny og endnu ikke fast defineret, hvilket gør Jens Holger Helbo Hansen ekstra spændt på at høre bidragene:

”Da der ikke er ret mange bysalmer, kan det være svært at sige, hvad en bysalme er. Det kan ses som en kvalitet i konkurrencen, at også andre mulige digtere og komponister end dem, der er fortrolige med traditionen indenfor mere kendte temaer, får mod på at deltage. Begge grupper vil kunne være dem, der definerer, hvad en god ”bysalme” bliver,” siger Jens Holger Helbo Hansen.

Selvom konkurrencen er udskrevet af Simon Peters Kirke, er det dog hverken den eller dens omgivelser vindersalmerne nødvendigvis skal kredse om. De må meget gerne have en mere universel by-karakter, understreger Jens Holger Helbo Hansen:

”Det er ikke specielt hensigten at besynge Amager, herunder lyksalighederne i Simon Peters sogn i udkanten af København. Et bud kan være at tage udgangspunkt i, at byboer er mennesker med en anden erfaring end landboere. Altså skrive salmer, der bruger andre billeder end dem, som måske var sigende for landboere førhen,” siger Jens Holger Helbo Hansen.

FAKTA: Salmekonkurrence - skriv en ny bysalme

I anledning af Simon Peters Kirkes 75-års-jubilæum den 10. september 2019, har menighedsrådet udskrevet en konkurrence om en ny bysalme.

Der vil blive uddelt 3 præmier

• en pris på 20.000 kr.
  • en pris på 10.000 kr.
  • en pris på 5.000 kr.

Indsendelsesfristen er den 1. maj 2019. Bidragene skal indeholde både tekst og melodi, ingen af delene må have været kommercielt offentliggjort tidligere og skal egne sig til fællessang ved en gudstjeneste. Se samtlige konkurrenceregler og tidslinje på Simon Peters Kirkes hjemmeside.

Vindersalmen kåres af en jury og deltagerne ved en konkurrenceaften med fællessang i Simon Peters Kirke i september 2019. Deltagernes stemmer tæller 2/3, mens juryens tæller 1/3.

Juryen består af:

• Tidligere stiftspræst og sognepræst ved Holmens Kirke, cand.theol og cand.phil. i retorik Helene Dam, formand
  • Operasanger, radio- og TV-vært DR Stine Rosengren
  • Sognepræst og journalist Liselotte Wiemer