London: En glædelig dansk jul

dsuk_jul_855x485.jpg

Foto: Kåre Gade
Nu er det snart jul igen. Også i Den Danske Kirke i London, der igen i år slår dørene op til en dansk juleaften. Kom med på et besøg i kirken og hør mere om, hvordan en dansk jul bliver fejret i det fremmede
af Bo Nygaard Larsen

På Oxford Street er den første julebelysning sat op, og i det legendariske stormagasin Harrods bliver der spillet julemusik i højttalerne. Ganske vist er vi kun i begyndelsen af november, men her i London kan det næsten ikke gå hurtigt nok med at få sindene stemt mod jul.

Sådan er det også i byens danske kirke, St. Katherine’s, der ligger majestætisk med sine to tårne ud mod Regent’s Park. Men i modsætning til metropolens øvrige juleforberedelser skiller den danske kirke sig ud – først og fremmest ved at være dansk.

Det er en fast indgroet del af udlandskirkernes identitet at få danskerne til at føle sig hjemme. Derfor er vi tilstede for dem.

»Vi vil gerne give danskerne her i London en dansk jul, som de husker den hjemme fra Danmark. Julen er den tid på året, hvor savnet efter det, man husker hjemmefra, er størst. Derfor er det kun naturligt, at vi som kirke skaber et rum for den danske jul,« siger præst Else Hviid.

Juleklip på dansk

Hun sidder på sit kontor i præstegården, der støder op til kirken.  Lige nu er det stilhed før storm, men når disse linjer bliver læst, er julen godt i gang. Startskuddet lød første søndag i advent, den 30. november, hvor der var juleklip i kirken. I Danmark lyder det som en selvfølgelighed, men i England er der ikke tradition for at lave sin julepynt selv.

»I Danmark lærer vi allerede i børnehaven at klippe vores egen julepynt. Det gør man ikke i England, hvor man er vant til at købe sin julepynt. Det afstedkommer da også nogle sjove situationer, når man ser voksne engelske mænd eller kvinder i dansk-engelske ægteskaber sidde og klippe-klistre for første gang. Men de synes, at det er sjovt, og de vil gerne være med til at give deres børn indblik i denne danske tradition,« siger Else Hviid og fortsætter:

»Folk kommer her i kirken for at få smagen lyden og duften af den danske jul. For selvom man bor i udlandet, skal tingene være på en bestemt måde.«

Det er Dorte Bille Harding enig i. Hun er formand for kirkerådet ved Den Danske Kirke og har de seneste 27 år boet i England. Hun er engelsk gift og er et godt eksempel på, hvordan familier med både danske og engelsker rødder især i juletiden skal få to traditioner til at smelte sammen.

»Vores børn har kun boet her i England, men vi fejrer både dansk og engelsk jul. Juleaften er det en klassisk dansk jul, mens vi så juledag holder den engelske jul.  Sådan ser det ud i mange dansk-engelske familier herovre og anderledes kan det ikke være, når vi skal tage hensyn til to kulturer og to traditioner,« siger Dorte Bille Harding.

Kirke for 50.000 danskere

Sådan har det været i flere hundrede år. Den første danske kirke i London blev indviet i 1696. Det var på Wellclose Square ved Tower. Siden hen flyttede kirken til forskellige adresser, inden menigheden i 1952 flyttede ind i den nuværende St Katherine’s Kirke.

Den er nu udgangspunktet for det kirkelige arbejde, der hver dag året rundt bliver lavet for de omkring 50.000 danskere, der bor i London.

»Det er en fast indgroet del af udlandskirkernes identitet at få danskerne til at føle sig hjemme. Derfor er vi er tilstede for dem. Vi er også et kulturhus, og her i London er det kun her i kirken, at danskerne kan samles,« siger Else Hviid, der pointerer, at det ikke mindst gør sig gældende i juletiden.

Det er måske også grunden til, at kirkens to Luciagudstjenester er et stort tilløbsstykke. I år finder de sted søndag den 14. december, og ved hver gudstjeneste er kirkens fyldt med 250 gæster.

»I England kender man ikke Lucia-traditionen, og de er meget behovet over, at Luciapigerne går med levende lys i håret. Det vil man aldrig se i en engelske kirke. For os er Lucia en god anledning til at vise, hvad vi kan med musik og skønhed. Samtidig er det de eneste gudstjenester, hvor der er læsninger på både dansk og engelsk. Det appellerer til de blandede familier, så alle kan være med og få noget med hjem,« siger Else Hviid.

And, flæskesteg og dans

Danske sømands- og udlandskirker

Den Danske Kirke i London er en del af Danske Sømands- og Udlandskirker, DSUK, der har rødder tilbage til 1867. Over hele verden arbejder kirkerne på at fastholde danskerne på de danske traditioner med kirke, folkelighed og fællesskab. Af samme grund afholder flere af kirkerne en fælles juleaften – præcis som de gør det i kirken i London.

»Vi holder to gudstjenester juleaften, og når den sidste er forbi, serverer vi et glas champagne her i præstegården. Derefter går vi over i kirkens store sal, hvor vi holder en traditionel juleaften med and, flæskesteg og dansk om træet. Nøjagtig som de fleste husker det fra Danmark,« siger Else Hviid.

For Dorte Harding Bille er det vigtigt, at kirken også er tilstede på denne særlige aften på året.

»For englænderne betyder juleaften ikke noget. Derfor går mange på pub denne aften, og er man dansker herovre, er der derfor ikke så mange alternativer. Derfor er det vigtigt, at vi byder os til som kirke,« siger hun.

Der har været afholdt juleaften i Den Danske Kirke så længe, man kan huske. Arrangementet er mest for dem, der er enlige i julen.

»Det drejer sig for eksempel om enlige fædre, unge piger og enker. De skal ikke side alene i juleaften, og derfor åbner vi kirkens døre for dem. Vi har en del gengangere, men dog flest nye. Så det er altså ikke en lukket fest,« siger Else Hviid og fortsætter:

»I begyndelsen er det en overvindelse for mange at holde jul med fremmede. Men så snart de træder ind ad døren og kan dufte den danske jul, bliver de glade, og de husker da også den jul, de har holdt her i kirken.«