Lysgudstjeneste i Københavns Domkirke sætter fokus på børnene i flygtningestrømmen

lysgudstjeneste_domkirken.jpg

Foto: Sille Arendt
Foto: Sille Arendt
Tirsdag den 8. december sættes der fokus på de mange børn i den aktuelle flygtningestrøm. Det sker ved en lysgudstjeneste i Københavns Domkirke kl. 17.00, hvor blandt andre filminstruktør Michael Graversen taler og Københavns biskop prædiker

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Blandt de knap 10.000 mennesker, som i årets første ni måneder søgte asyl i Danmark, var hver tiende et uledsaget flygtningebarn, som var kommet til landet uden forældre eller andre nære pårørende. Hovedparten er fra Syrien, Afghanistan eller Eritrea. Blandt de øvrige asylansøgere er der også mange familier med børn. Så hvad enten børnene kommer alene eller med deres forældre udgør de en stor del af de flygtninge, der søger ophold i Danmark.

Der sættes fokus på de mange børneflygtninge, når der tirsdag den 8. december 2015 kl. 17 holdes lysgudstjeneste i Københavns Domkirke for verdens flygtninge. Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen prædiker ved gudstjenesten, som indledes med en procession, hvor asylansøgere og flygtninge bærer lys ind i kirken. Biskoppen kommer samme dag tilbage fra en tur til Athen, hvor han har fået førstehåndsindtryk af forholdene for uledsagede mindreårige på flugt.

Filmaktuel instruktør taler

Temaet med børnene i flygtningestrømmen bliver ved gudstjenesten markeret med en kort tale af filminstruktør Michael Graversen, der er aktuel med filmen ”Drømmen om Danmark”, som havde premiere ved den nyligt afholdte dokumentarfilmfestival CPH:DOX. Filmen handler om den Wasiullah, der som 15-årig kommer til Danmark som uledsaget flygtningebarn. Da han fylder 18 år, bliver hans ansøgning om ophold afvist, og han er pludselig tvunget til at forlade landet. Han frygter for sit liv hos sin voldelige familie i Afghanistan og flygter til Italien i håbet om senere at vende tilbage til Danmark. Michael Graversen har igennem flere år fulgt den unge flygtnings undergrunds-tilværelse i Europa, hvor han er en blandt tusinder.

Børnene med i bønnen

I kirkebønnen vil indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen bede for de mange millioner mennesker, som på grund af krig, forfølgelse, klimaforandringer med videre har forladt deres hjem for at søge tilflugt under mere sikre forhold – og med et særligt være fokus på de mange børn, der alene eller sammen med deres forældre er flygtet fra deres hjemland. 

På verdensplan er der omkring 60 millioner flygtninge. Det er over 8 millioner flere end for et år siden. Antallet af flygtninge er nu det højeste siden Anden Verdenskrig. Hovedparten af dem er internt fordrevne mennesker, der er flygtninge i deres eget land. En femtedel af de mange fordrevne er syrere.

Alle er velkomne til lysgudstjenesten i Københavns Domkirke, der arrangeres i samarbejde med Mødestedet, Internationalt Kristent Center og Tværkulturelt Center. 

Efter gudstjenesten serverer Domkirken sammen med herboende flygtninge kaffe/te og kage.

Tags: