'Man skal insistere på, at verden skal være så mangfoldig som mulig'

img_0258_855x485.jpg

'Vi vil gerne vise, at kirken ikke bare taler om LGBT-personer, men at vi faktisk er en del af den', siger gadepræst Mia Rahr Jacobsen. Foto: Sille Arendt
Mia Rahr Jacobsen er gadepræst ved Trinitatis Natkirke. Her er hun også vært og medarrangør, når netværket Copenhagen Inclusive Churches to gange om året ringer til gudstjeneste med LGBT-fokus
Lars Erik Franks billede
af Lars Erik Frank (Digital redaktør)

Toner af rock, electronica og jazz fra bands og solister smelter ubesværet sammen med altergang, prædiken og lystænding, når der hver tirsdag er gudstjeneste i Trinitatis Natkirke.

I den gamle kirke fra 1656 bag Rundetårn i København bliver kirkegængere til kirkehængere, hvis ellers de sætter sig godt til rette på de madrasser, som ligger spredt under hvælvingerne i det imponerende kirkerum. Her flyder markante visuals fra en projektor sammen med den ekstremt smukke barokudsmykning.

CIC - Copenhagen Inclusive Churches

Et netværk af præster og andre kirkeinteresserede LGBT’er, der årligt afholder en nytårs- og en pridegudstjeneste i Trinitatis Natkirke.

CIC ønsker at vise, at kirken ikke bare taler om, men også består af LGBT-personer. Gruppen sætter fokus på forholdet mellem køn, seksualitet og tro og deltager også som en del af paraden ved Copenhagen Pride. Se mere på:

Trinitatis Natkirke er ikke sådan helt ’folkekirke classic’. Ofte bliver gudstjenesterne endda til i samarbejde med andre arrangører som litteraturfestivalen KBH Læser, Copenhagen Jazz Festival eller filmfestivalen MIX Copenhagen.

Trinitatis Natkirke er også vært, når CIC – Copenhagen Inclusive Churches to gange om året afholder gudstjenester med et særligt LGBT-fokus. Out & About har mødt Mia Rahr Jacobsen, som udover at være præst ved Trinitatis Natkirke også er engageret i CIC.

– Hvordan vil du beskrive CIC som initiativ?

”CIC er en gruppe af præster og andre LGBT-personer, som på forskellige måder er involveret i kirken. Nogle af os er fra folkekirken, nogle er tilknyttet andre kirker. Vi vil gerne vise, at kirken ikke bare taler om LGBT-personer, men at vi faktisk er en del af den. CIC udspringer egentlig af World Outgames i 2009. Her var nogle af os med til at arrangere den velsignelsesgudstjeneste i Københavns Domkirke, som nogle sikkert husker. Det viste sig, at mange var glade for den markering, for bagefter blev vi opfordret til at fortsætte arbejdet.”

– Hvem deltager i CIC’s to årlige gudstjenester?

”Ved vores seneste pridegudstjeneste var vi næsten 200 i kirken, og det var en broget flok i køn, alder, seksualitet, og hvad man ellers kan sætte på os af mærkater. Også inden for kirkespektret rammer vi bredt. Arrangørgruppen er åben for alle, der har lyst. Vi sætter en gudstjeneste sammen med alt fra prædiken og salmer til moderne musik og visuals, så alle kan være med. Mangfoldighed er hele pointen med CIC.”

– Ser du CIC som en særlig LGBT-menighed?

”Alene det, at vi kun mødes i CIC-regi to gange om året, gør det svært at tale om en egentlig menighed, synes jeg. Min personlige holdning er den, at jeg ikke har lyst til at lave en adskilt menighed for LGBT-personer. Jeg har faktisk fået forespørgsler, om jeg ville være med til at danne en egentlig LGBT-frikirke, men har sagt nej. Jeg kan sagtens se, det kan være tillokkende, fordi man kan undgå en masse spørgsmål og kampe. Men for mig bliver det for snævert, fordi det bygger på en forestilling om, at alle skal være ens. Jeg synes, det på alle livets punkter er vigtigt at være en del af det samfund, jeg lever i. Det gælder også i folkekirken, som jeg befinder mig godt i.”

Hvad er LGBT?

Forkortelsen LGBT står for Lesbian Gay Bisexual Transsexual – (Lesbisk, Bøsse, Biseksuelle og Transpersoner).

Betegnelsen benyttes i vid udstrækning om blandt andet personer og miljøer, som ikke er heteroseksuelle.

For eksempel ændrede den tidligere Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske i 2009 navn til LGBT-Danmark.

– Hvad er det så, CIC-gudstjenesterne kan for dig?

”Altså, jeg kan jo også godt lide følelsen af engang imellem at føle sig som en majoritet. Den får jeg for eksempel selv, når der er pride, og det kan være dejligt. Også i en kirkelig sammenhæng er det stærkt at få den majoritetsfølelse til en gudstjeneste, der så præcist rammer noget meget vigtigt i ens liv. Men for mig er det at være minoritet også noget, man må tage på sig, i det omfang man orker. Jeg synes, man skal insistere på, at verden skal være så mangfoldig som mulig, og majoriteten får aldrig en fornemmelse af, hvem man er, hvis man ikke blander sig i dens liv også. Men jeg taler da ind i mellem med LGBT-personer, som har et billede af kirken som et svært sted at være. Nogle ud fra egne erfaringer, andre ud fra mediehistorier.”

– Hvad råder du dem til?

”Jeg opfordrer altid til at bruge kræfterne på at finde en menighed, hvor man føler sig hjemme. Man kan sagtens løse sognebånd, som det hedder, til en præst i en anden kirke end der, hvor man bor. I folkekirken er der ikke en pave, der dikterer fra oven, og derfor er der plads til, at kirkerne kan være meget forskellige. Man kan sige, at den forskellighed, man kender fra resten af samfundet, også afspejles i folkekirken.”

Artiklen har tidligere været bragt i månedsmagasinet Out & About