Mennesker møder hinanden på tværs af tro

interfaith_week.jpg

Børn fra tre forskellige trosretninger ved fejringen af Interfaith i København i 2013. Foto: John Helmersen
Børn fra tre forskellige trosretninger ved fejringen af Interfaith i København i 2013. Foto: John Helmersen
Fra den 1. til den 7. februar markeres FN World Interfaith Harmony Week verden over. Også i København, hvor mennesker fra forskellige trosretninger går sammen om at fejre det fredelige møde

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Som i resten af verden mødes mennesker fra forskellige trosretninger også i København i den første uge af februar til FN's World Interfaith Harmony Week. Her vil de på tværs af tro være sammen til blandt andet fællesspisninger, koncerter, foredrag og gudstjenester. 

FN World Interfaith Harmony Week har dialog, samtale og respekt mellem trossamfund og religioner i fokus. Det er i 2016 sjette gang begivenheden markeres i København. Og i følge arrangørerne er det nu knapt et år efter mordene på Dan Uzan og Finn Nørgaard vigtigt, at mennesker fra forskelige trosretninger finder sammen for at fejre det fredelige møde og for at vise, at der – i modsætning til hvad mange tror – er harmoni, respekt og glæde mellem troende fra forskellige trosretninger. 

”Det er vigtigere end nogensinde at vise, at troende fra forskellige trosretninger ikke er fjender, og at religiøs forskellighed er en rigdom og ikke en trussel. Og essentielt, ikke bare for den enkelte troende, men også for Danmarks sammenhængskraft, at vi ikke dæmoniserer og ekskluderer hinanden på baggrund af tro,” siger Anna Eskelund, formand for den interreligiøse forening Tro i Harmoni, som er medarrangør på ugens program, der tæller hele tolv interreligiøse arrangementer. 

Program for FN's World Interfaith Harmony Week 2016:

Faith & Food: Interreligiøs dialog og fællesspisning 

Mandag den 1. februar kl. 17.30 til 21.00

Islamisk Kristent Studiecenter
Ryesgade 30B, København N

Islamisk Kristent Studiecenter (IKS) og det interreligiøse fællesspisningsprojekt Faith & Food byder velkommen til dialog om religiøse tekster og et efterfølgende fælles måltid.
IKS har gennem de sidste 20 år arbejdet med interreligiøs dialog og diapraksis. Faith & Food er et frirum, hvor unge troende og ikke-troende mødes på tværs af religion, kultur og filosofi.

Interreligiøs aften om forskellige religioners bønspraksis

Mandag den 1. februar kl. 19.00 til 21.00
Phendeling - Center for Tibetansk Buddhisme
Nørregade 7B, København K

Troende fra forskellige retninger fortæller om deres tro og bønspraksis:
Jair Melchior, rabbiner fra Det Jødiske Samfund
Jonna Dalsgaard, præst i Anna Kirke på Nørrebro
Sami Kücükakin, formand for Muslimernes Fællesråd
Ani Tenzin, buddhistisk nonne fra Phendeling

Dialogkaffe med Özlem Cekic i Vartov

Tirsdag den 2. februar kl. 16.30 til 18.30
Farvergade 27, København K

Kom og tal med Özlem Cekic og andre medborgere af forskellig trosmæssig og politisk observans om det, der forener os og det, der adskiller os! Og få et bud på hvad du selv kan gøre for at række hånden ud til de mennesker som du måske tror du intet har til fælles med. Det hele sker over en kop kaffe.

Foredrag om Noahs budding 

Tirsdag den 2. februar kl. 19.00 til 21.00

Dialog Forum
Vesterbrogade 52, 1.sal, 1620 København V

Foredrag om Noahs sidste måltid, inden Noah og de andre på arken via en due fik nys om, at vandet var sunket, og at der var dukket land op. Denne begivenhed fejres af sunnimuslimer i bl.a. Dialog Forum. Kom og hør historien om Noah og fejringen af det sidste måltid i arken! 

 Læs også: Musikeren Jonas H. Petersen fra Hymns From Nineveh om sin tro

Interreligiøst fredsmaleri for børn 

Onsdag den 3. februar kl. 16.30 til 18.30
Anna Kirke
Bjælkes Alle 21, København N

Alle børn er velkomne til at komme og male et stort maleri sammen. Målet er at give børn mulighed for at komme med et kreativt bud på at leve i fred sammen på tværs af kulturer og religioner og sammen lave et maleri. 

Fællesspisning og højskoleaften med temaet dialog

Onsdag den 3. februar kl. 18.00 til 21.00
Mødestedet, Valdemarsgade 14
København V
Den indledende fællesspisning kl. 18.00 koster 20 kr. 

Har du lyst til at vide mere om, hvordan mennesker, der tror på noget andet end dig, tænker? Har du lyst til at være i dialog frem for at grave grøfter eller bare kigge på afstand?
Kom til højskoleaften i Mødestedet med oplæg fra hhv. muslimer og kristne og efterfølgende summemøder og hygge.

Læs også: Shaka Loveless: »Bøn er menneskets sidste bastion«

Hjertets sange – meditativ koncert 

Torsdag den 4. februar kl. 19.00 til 21.00
Stefanskirkens menighedshus, Karmel
Vedbækgade 12, København N

Meditativ koncert med spirituelle sange og spirituel musik fra forskellige religiøse traditioner: Buddhisme, islam, kristendommen, jødedommen og sikhismen. 
Indenfor alle religioner finder vi hinsides dogmer og trossætninger spirituelle traditioner, hvor fordybelse og enhedsoplevelse spiller en central rolle. Det musikalske udtryk tager udgangspunkt i bønner eller remser, der kan gentages i det uendelige for at bringe den praktiserende i en meditativ tilstand, hvor den konventionelle tænkning for en stund er i hvile.

Korworkshop for børn og voksne fra alle trosretninger

Fredag den 5. februar kl. 16.00 til 21.00 – koncert kl. 20.30
Stefanskirken
Nørrebrogade 191, København N

Alle sangglade – øvede og uøvede, i alle aldre og hudfarver, fra alle kulturer og religioner – er hjerteligt velkomme til korworkshop under ledelse af Henrik Goldschmidt og Fatma Zidan. Både Henrik og Fatma er undervisere på Goldschmidts Musikakademi, der er en privat musikskole, som tilbyder gratis sang- og musikundervisning for børn og unge.
Kom og vær med – det bliver sjovt! Og invitér dem, du kender til koncerten kl. 20.30!

 Læs også: Forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky: »Jeg føler jo, jeg har et kald«

Jødisk gudstjeneste med gæster fra andre trosretninger 

Lørdag den 6. februar kl. 9.45 til 12.30
Synagogen
Krystalgade 12, København V

Af sikkerhedsmæssige grunde er tilmelding nødvendig inden 3. februar. Send mail her

Vi mødes kl. 9.45 og får en introduktion til jødedom og den jødiske gudstjeneste. Herefter går vi ind i synagogen og deltager som gæster ved gudstjenesten. Bl.a. ser vi torarullerne blive fundet frem og hører rabbiner Jair Melchiors prædiken.

Kristen gudstjeneste med gæster fra andre trosretninger 

Søndag den 7. februar kl. 16.00 til 17.00 
Helligaandssalen (ved Helligaandskirken)
Niels Hemmingsensgade 5, København K

Københavns Stift afholder med den interreligiøse forening Tro i Harmoni som medarrangør en gudstjeneste, hvor repræsentanter fra andre religiøse traditioner bringer en hilsen fra deres egen religiøse tradition. Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen prædiker. Desuden opfører organist Mads Granum med kvartet og kirken kor nykomponeret musik samt står for præ- og postludium.

Bagefter samles vi til kaffe/te, kage og hyggeligt samvær.

Fakkeltog

Søndag den 7. februar kl. 17.30 til 18.00

Fra Helligaandskirken til Rådhuspladsen

Den interreligiøse forening Tro i Harmoni inviterer alle interesserede i at deltage i et fælles fakkeltog som afslutning på gudstjenesten og på FN Interfaith Harmony Week 2015. Sammen markerer vi, at tro kan være udgangspunkt for møde, og at harmoni, åbenhed, respekt, dialog og glæde mellem forskellige trosretninger, er mulig og ønskelig.

 Læs også: Folketingspolitiker Rasmus Nordqvist: »Man bliver ikke bare døbt for sjov, når man er 38«

FAKTA:  FN World Interfaith Harmony Week 2016 - København

World Interfaith Harmony Week blev oprindelig foreslået på FN Generalforsamlingen den 23. september 2010 af Kong Abdullah II af Jordan. Mindre end en måned senere, den 10. oktober, blev forslaget enstemmigt vedtaget af FN. Siden da er World Interfaith Harmony Week globalt blevet fejret i den første uge af februar.

I 2011 blev ugen fejret første gang i Danmark, hvor repræsentanter fra forskellige trosretninger mødtes i FN Forbundets bygning til samtale og et fælles måltid.

Fra 2012 og fremad har den interreligiøse forening Tro i Harmoni lavet forskellige typer arrangementer for at fejre ugen.

I 2016 byder foreningen i samarbejde med religiøse institutioner, NGO’er og private velkommen til et stort program. Læs mere om Tro i Harmoni her

Tags: