Min kirke: Brian Holm

brian_holm.jpg

Brian Holm
Brian Holm i Grundtvigs Kirke. Foto: Sille Arendt
Som både sportsdirektør, byrådsmedlem og familiefar har Brian Holm mange bolde i luften. Men i Grundtvigs Kirke på Bispebjerg finder den tidligere cykelstjerne roen og beder en bøn for både afdøde og levende
af Jacob Lybek (Presserådgiver i Københavns Stift)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Begejstringen stråler ud af øjnene, da Brian Holm viser rundt i den domkirkestore Grundtvigs Kirke på Bispebjerg i København NV. 

”Som jeg ser det, er Grundtvigs Kirke ganske enkelt det flotteste bygningsværk i Danmark!,” udbryder Brian Holm, mens han peger på væggene, der er lavet af mursten. 

”Og vi taler vel at mærke om håndslebne mursten. Ved at håndslibe stenene dannes der en silkebløde overflade, som reflekterer lyset på en smuk måde. Flottere kan det ikke gøres. Du forstår godt, hvad jeg mener, ikke?,” lyder det fra 54-årige Brian Holm. 

Det er måske ikke helt tilfældigt, at Brian Holm fremhæver netop murstenene. Han er nemlig oprindelig murer, og mens han som lærling gik på murerskolen tilbage i slutningen af 1970’erne, var han rent faktisk selv ude og deltage i et renoveringsarbejde af kirken. 

Han er imidlertid ikke alene om sin begejstring. Grundtvigs Kirke er netop ofte blevet hædret for selve bygningsværket og murerarbejdet.

Læs også: Min kirke: Morten Kabell

Som sportsdirektør for det belgiske cykelhold Quick-Step Floors Cyckling Team bruger Brian Holm en stor del af sin tid i udlandet, ikke mindst i Sydeuropa og USA. Men når han er i Danmark, tager han ofte turen fra hjemmet på Frederiksberg og ud til Grundtvigs Kirke. Han besøger kirken minimum én gang om måneden. Og sådan har det været i årevis. 

Nogle gange er jeg her måske bare 10-20 minutter. Men det er nok til, at jeg får det som en telefon, der lige er blevet ladet op.

Men er det kun på grund af murstenene og bygningskonstruktionen, at du går i kirke?

”Nej, det er det bestemt ikke,” siger Brian Holm, der trods mange år i udlandet har bevaret den københavnske accent, og fortsætter: 

”At gå ind i kirken er som et frirum for mig. Her kobler jeg helt af. Nogle gange er jeg her måske bare 10-20 minutter. Men det er nok til, at jeg får det som en telefon, der lige er blevet ladet op. Kirken er jo efterhånden det eneste sted, hvor man kan finde fred og ro i en tid med ekstrem flimmer og Facebook. Jeg har prøvet med alle mulige ting inden for meditation, men det duer bare ikke for mig. Det gør det kirkelig rum til gengæld. Folk burde gå noget mere i kirke. Uden at have dokumentation for det er jeg overbevist om, at der ville være langt færre med stress og depression, hvis folk oftere gik i kirke.”

Deltager du også i gudstjenester? 

”Nej, det er faktisk ikke så tit. At deltage i søndagsgudstjenester er ikke lige mig. Der er for meget larm, støj og for mange mennesker. Min kone, derimod, går gerne i kirke i forbindelse med højtiderne. Det er kun sjældent, at jeg selv går med til højtidsgudstjenesterne.”

Går du så typisk alene hen i kirken? 

”Ja, for det meste tager jeg herhen alene. Så tænker jeg over nogen, der er gået bort - eller måske nogen, jeg har tæt inde på livet, som er ramt af alvorlig sygdom. Så beder jeg måske også for en ven, der har det dårligt. Eller en bøn for at det skal gå en person godt med et eller andet. Nogle gange har jeg min søn og min datter med. Så mindes vi for eksempel deres afdøde bedsteforældre. Det er vigtigt, at man mindes de døde, for de er først rigtigt døde, når de er blevet glemt, hvis du forstår, hvad jeg mener.”

Læs også: Min kirke: Jytte Abildstrøm 

Det stod bestemt ikke skrevet nogle steder, at Brian Holm skulle blive en flittig kirkegænger. I barndomshjemmet var det meget småt med kristendom. Og mens han var professionel cykelrytter i Belgien, trak han ofte på skuldrene over sine belgiske venner med deres ”overtro og traditioner”, når de ”i tide og utide” gik rundt og tændte lys i kirkerne. 

Men en episode i Antwerpen i Belgien i begyndelsen af 1990’erne med en daværende kæreste vendte op og ned på det hele. Kæresten skulle igennem en kritisk operation, og Brian Holm frygtede, at hun ikke ville overleve. Nærmest i desperation søgte han hen i hospitalets kapel, hvor han bad sit livs første bøn og tændte et lys for sin kæreste. Han lovede i samme ombæring sig selv, at han ville begynde at gå i kirke, hvis hun overlevede. Og det gjorde hun.  

Altså, når folk hører, at man går i kirke, så kigger de på én, som om, man er en idiot eller er blevet tosset.

”Og en aftale er jo en aftale, så jeg har hængt ved lige siden. Også når jeg er i udlandet, går jeg i kirke. For mig betyder det ikke så meget, om det er en protestantisk eller katolsk kirke. Det er jo begge kristne kirker,” siger Brian Holm.

Læs også: Min kirke: Karne Lykkebo 

Hvis du skulle pege på noget, som folkekirken kunne gøre anderledes eller bedre, hvad skulle det så være? 

”Altså, når folk hører, at man går i kirke, så kigger de på én, som om, man er en idiot eller er blevet tosset. De ryster på hovedet og har svært ved at forså det. Det fortæller mig, at folkekirken har et eller andet imageproblem, som man nok må prøve at arbejde med. Hvordan dette kan gøres, skal jeg dog ikke personligt kloge mig på, den slags har jeg ikke forstand på,” siger Brian Holm og tilføjer: 

”Ligesom i de katolske kirker i udlandet burde det også være muligt i de danske kirker, at man kan gå ind og tænde et lys. Det er vigtigt at have muligheden for at tænde et lys.”

Fakta: Brian Holm

Sportsdirektør for det belgiske cykelhold Quick-Step Floors Cyckling Team.

Medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune for Det Konservative Folkeparti.

Forfatter, klummeskribent på BT og foredragsholder for bureauet StrongMind Foredrag

Tidligere professionel cykelrytter. 

Uddannelse: Murer.

Født 1963. Opvokset på Amager i København. 

Fakta: Grundtvigs Kirke

Grundtvigs Kirke ligger på Bispebjerg i København. Kirken er bygget til minde om præsten, digteren og højskolemanden N.F.S. Grundtvig. 

Grundtvigs Kirke er på størrelse med Københavns domkirke, Vor Frue Kirke, og har 1.400 siddepladser. 

Der er brugt ca. 5 mio. mursten til at bygge kirken.

Besøg Grundtvigs Kirkes hjemmeside her


 

Tags: