Morgensang breder sig på arbejdspladser

morgensang_ramb_grey_855x485.jpg

Morgensang på Rambøll finder sted den første onsdag i hver måned i ingeniørvirksomhedens imponerende atrium. Foto: Maj-Britt Boa
Morgensang på Rambøll finder sted den første onsdag i hver måned i ingeniørvirksomhedens imponerende atrium. Foto: Maj-Britt Boa
Flere virksomheder har de seneste år indført morgensang på arbejdspladsen. På Dagbladet Information og Rambøll oplever medarbejderne, hvordan verden åbner sig gennem sang
af Christine Thaning (adjunkt, redaktør Københavns Stifts debatmagasin)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

På Dagbladet Information er morgensang blevet et fast ritual på det daglige redaktionsmøde. Sådan var det imidlertid ikke tænkt, for sangen opstod snarere hos avisens chefredaktør i en blanding af nødværge og egen sangglæde.

For den første morgen, hvor Christian Jensen som ny ansvarshavende redaktør skulle stå for morgenmødet, cyklede han på arbejde og var i syv sind over, hvad han skulle gøre. De redaktionsmøder, han havde overværet var ustrukturerede, og det var svært at få ro. Men da han så solen stå op over Øresund, kom han på den idé, at de sammen skulle synge I østen stiger solen op. Christian Jensen holder selv meget af at synge, og han så det som en god måde at indlede dagen på.

Vild med dannelse - debatmagasin for Københavns Stift 2014

Medarbejderne blev først og fremmest forundrede, da de sad rundt om det ovale bord og skulle synge sammen, og det var kun få, der sang med. Alligevel forsøgte Christian Jensen igen den næste dag, hvor en klumme i avisen refererede dele af salmen Nu falmer skoven. Og så sang forsamlingen simpelthen direkte fra avisen. Langsomt begyndte folk at være med på den, og flere kom selv hen ad vejen med forslag til, hvad der skulle synges.

Sangenes egen historie

Morgensang har nu været fast ritual på Information i de sidste tre år, og sangkulturen har efterhånden sat sig klare spor i omgangsformen på avisen. Christian Jensen fremhæver blandt andet, at når man har sunget sammen, indfinder der sig en tavshed, hvor det er naturligt at tage ordet.

Når man skal debattere noget lige efter, man har sunget sammen, er det let at diskutere, men det er svært at skændes.

Desuden har journalister, der er så vant til at analysere og bruge hovedet, godt af at få fokus flyttet ned i maven og sindet stemt. Når man skal debattere noget lige efter, man har sunget sammen, er det let at diskutere, men det er svært at skændes. Desuden opdager man jo, at sange og salmer rummer deres egen historie.

Engang tog en praktikant Altid frejdig med til fællessang, fordi den var blevet sunget til en begravelse i familien. Men den er jo faktisk også modtandsbevægelsens sang, og da Information oprindeligt udsprang af modstandsbevægelsen, gav den ekstra mening.

Ind imellem bliver der med sangene knyttet nogle ender, man ikke havde forudset, og mens morgensangen på Information opstod ret tilfældigt, kan Christian Jensen sagtens se, at den rummer et element af dannelse.

„Sangene, vi synger, er jo et signalement af os selv og vores tid. De udgør en fælles refleksionsramme. Vi betragter dem ikke som kunst, der skal lyde godt, men der er noget særligt ved at mødes om noget, man kan lide, men som man ikke behøver at være god til. Det virker afvæbnende.“

Man bliver løftet

„Ja, dette er jo som et kirkerum. Det skal da bruges!“ Det svar fik den lille gruppe medarbejdere på ingeniørvirksomheden Rambøll, da de introducerede ideen om at synge morgensang for deres nu afgåede direktør.

Og Rambølls nye hovedkvarter i Ørestad har da også en imponerende atrium, der de sidste par år den første onsdag i hver måned er blevet fyldt med sang og musik fra medarbejderne og de gæster, der er på besøg. Initiativet kom fra nogle musik- og sangglade ansatte, der i 2010 havde lyst til at synge julesange i december. Men da det blev januar, var der så mange medarbejdere, der gerne ville fortsætte, at det nu er blevet til en fast tradition.

Det kommer ud af en glæde ved musik og det at synge. Men det er med til at udvide horisonten mod noget andet.

„Det er ikke tænkt som et egentligt dannelsesprojekt,“ siger Lone Olmedo, der var den egentlige initiativtager til morgensangen. „Ja, i det hele taget er det ikke noget projekt. Det kommer ud af en glæde ved musik og det at synge. Men det er med til at udvide horisonten mod noget andet. Vi er jo ingeniører og meget teknisk orienterede i vores arbejde, så det er skønt at få musik ind i et sådant firma og vise, at vi kan noget mere. Det virker også overraskende på de gæster, der tilfældigt kommer til at deltage. Mange siger, at det havde de ikke troet om Rambøll, men hvor er det skønt.“

Kulturelt og humanistisk

Lone Olmedo blev blandt andet inspireret af en medarbejder, der hver morgen i december gik rundt på gangene og spillede julemelodier på sin tværfløjte. Kollegaen Hans Exner var straks med på ideen, og et flygel havde de også, foruden en violinist og trompetist, så morgensangen er akkompagneret af et helt lille ensemble af medarbejdere.

Den lille gruppe har fået frie hænder fra ledelsen og vælger selv sangene, og det er primært den danske sangskat, der optræder. De udenlandske medarbejdere nynner gladelig med på de danske sange, men ind imellem synges der også på engelsk.

„Vi synger også salmer, og i starten kunne der godt komme en kommentar om, at det jo ikke skal handle om Gud det hele, men det gør det bestemt heller ikke,“ siger Lone Olmedo. „Det er mere kulturelt og humanistisk præget, og først og fremmest er det båret af glæde. Det afspejler sig også i de reaktioner, vi får fra medarbejderne. Vi ser ikke altid så meget til hinanden, når vi er travlt optaget af projekternes udfordringer og deadlines, så er det godt at være fælles om noget, hvor man løfter blikket mod noget andet.“

Tags: