Ny grundbog om salmer er for alle, der synger med

salmesang_cover_855x485.jpg

Forsidefoto fra bogen
Hvad er en salme? Svarene findes i en ny grundbog i læren om kirkesangens oprindelse, udformning og udvikling, som netop er kommet på gaden. Den er ikke kun for kirkemusikere og præster, men for alle, der kan lide at synge med

Hvad er en salme? Hvorfor synger man så meget i kirken? Og hvorfor skal babyer og skoleelever egentlig lære at synge salmer? Det er blot nogen af de spørgsmål, som en ny bog ”Salmesang – Grundbog i hymnologi” beskæftiger sig med. Bogen udkommer i denne uge.

Efter at have været på retur i nogle årtier, er salmesangen igen blevet populær

Bogen er resultatet af tværfaglig udviklingsproces med mere end 20 salmekyndige fagfolk involveret. Projektet har varet fem år og har været ledet af bogens redaktører adjungeret professor Peter Balslev-Clausen og lektor Hans Raun Iversen fra Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet, der også har taget initiativ til bogen, der udkommer i denne uge.

Salmesang i dag

Fra 2003 til 2014 er der solgt knap 850.000 eksemplarer af Den Danske Salmebog.

82 procent af befolkningen synger salmer til jul.

Der findes en salmebog i 61 procent af alle danske hjem.

I gennemsnit er der 75.000 radiolyttere til transmissioner af gudstjenester på DR P1 – og tallet et let stigende.

Den mest brugte salme i radioen er "O Kristelighed".

Populært at synge med

”Efter at have været på retur i nogle årtier, er salmesangen igen blevet populær, og det er ikke et tilfælde. Kristendommen har mange praksis- og kommunikationsformer, fx liturgi, prædiken og pilgrimsvandring, men salmesang er den stærkeste og mest virksomme af dem alle. Salmesangen bygger på et stærkt samvirke mellem digtere og komponister og mellem salmesangens ledere og dens mange praktikere. Hvor det går bedst, vekselvirker det menneskelige og det kristelige engagement på smukkeste vis i salmesangen”, siger lektor Hans Raun Iversen, der også mener, at samlesang som kultur- og kunstform hele tiden må fornyes, hvis den ikke skal reduceres til et museumsstykke.

Salmesang for alle

Grundbogen sigter efter at fastholde og udvikle den danske salmesangstradition. Bogens fokus er i første omgang på salmesangens praksis og i anden omgang på teoretisk og historisk belysning af salmesangen.

Og så er den ikke kun målrettet kirkemusikere, præster, kirkemusik- og teologistuderende, men også den salmeinteresserede i almindelighed. Derfor er den skrevet, så den kan læses uden særlige forudsætninger.

”Salmesang - Grundbog i hymnologi”

Udkommet den 3. november 2014 på Det Kgl. Vajsenshus Forlag. Pris: 398,- kr.

Teksten er skrevet af Lykke Fabricius Port fra Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet.