Ny opgørelse: Flere og flere voksne bliver døbt i København

claus_oldenburg.jpg

Sognepræst Claus Oldenburg fra Garnisonskirken er en af de københavnske præster, der oplever stigende interesse for voksendåb. Foto: Henrik Dons Christensen
Sognepræst Claus Oldenburg fra Garnisonskirken er en af de københavnske præster, der oplever stigende interesse for voksendåb. Foto: Henrik Dons Christensen
Dåb af personer over 18 år bliver mere og mere udbredt. På blot ét år er antallet af voksendåb i Københavns Stift vokset med 35 procent, viser nye tal
af Jacob Lybek (Presserådgiver i Københavns Stift)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Pressemeddelelse fra Københavns Stift:

”Jeg døber dig i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.”

Når der er dåb i folkekirken, er det stort set altid et spædbarn, som præsten øser vand i hovedet på. Men i de senere år er det blevet mere og mere almindeligt, at voksne københavnere bliver døbt. 

I Københavns Stift, som dækker København, Frederiksberg, Tårnby, Dragør og Bornholm, var antallet af voksendåb 205 i 2015, mens det i 2016 nåede op på 277, hvilket svarer til en stigning på 35 procent på blot ét år. Dette er det højeste antal siden 2012, hvor Københavns Stift begyndte at lave systematiske optællinger af voksendåb.  

Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, glæder sig over udviklingen: 

”Det er en bemærkelsesværdig stigning, selv om det jo i absolutte tal ikke er en herregård. Det kan måske hænge sammen med, at folk er begyndt at tænke mere over religiøse spørgsmål. Religion fylder mere og mere i den offentlige debat og er afgjort kommet for at blive,” siger Peter Skov-Jakobsen.

”Jeg synes, det er glædeligt og meget bevægende, når voksne vælger at tage den store beslutning, som det er at blive døbt. Jeg tænker, at dem, der gør det, de gør det, fordi de søger en forankring," tilføjer Københavns biskop. 

Udtryk for et kulturskred

Én af de præster, der tydeligt mærker udviklingen, er sognepræst Claus Oldenburg fra Garnisonskirken i det indre København. Han har i løbet af sit arbejdsliv døbt ca. 50 voksne. 

Antal dåb af personer over 18 år i Københavns Stift

ÅrAntal
2012201
2014195
2015206
2016277

Kilde: Københavns Stift

”Jeg døbte faktisk en mand så sent som for et par måneder siden. Tidligere døbte jeg i gennemsnit én voksen hvert andet år. Men nu er der en eller to hvert år, så der er helt klart tale om et fænomen i vækst. Det hænger jo sammen med, at der er sket et kulturskred. Tidligere blev det opfattet som helt naturligt, at man lod sine børn døbe. Men i dag ser vi, at religion er blevet et mere personligt anliggende, og mange forældre vil ikke træffe beslutningen om dåb på deres børns vegne. Forældrene mener, at børnene selv må tage stilling til kristendommen på et senere tidspunkt i deres liv,” siger Claus Oldenburg. Han fortæller, at langt de fleste, der vælger at blive døbt, gør det i forbindelse med en konkret anledning:  

”Der er bl.a. eksempler på, at nogle vælger at blive døbt, lige inden de selv eller deres ægtefælle står foran at skulle dø. Jeg har også hørt om eksempler på, at nogle tager beslutningen i forbindelse med, at deres eget barn skal døbes. Og så kan det være i forbindelse med, at et par gerne vil giftes i kirken,” siger Claus Oldenburg.

Døbt som 57-årig

Én af dem, der er blevet døbt som voksen, er kunsthandler Jens Faurschou fra København. Han blev døbt så sent som i august. Det var i forbindelse med sin ekssvigerindes begravelse, at han tog beslutningen. 

”Da vi efterfølgende drak gravøl, fortalte jeg præsten, at jeg også ønsker at blive kirkeligt bisat, når den tid kommer. Dette kræver, at man er medlem af folkekirken. Men præsten fortæller mig så, at jeg rent faktisk ikke er medlem af folkekirken, idet jeg aldrig er blevet døbt. Jeg havde ellers fået den opfattelse, at man automatisk er medlem af folkekirken, hvis man ikke aktivt har meldt sig ud. Derfor har jeg tidligere gået rundt i den tro, at jeg var medlem,” fortæller 57-årige Jens Faurschou.  

Det var dog først knap to år efter, at Jens Faurschou førte sin beslutning ud i livet. Det skete, da han skulle giftes med en kvinde, som er født i Ukraine og tilhører den ukrainsk-ortodokse kirke. Parret ville gerne have et dansk kirkebryllup. Dette kræver dog, at mindst en af parterne skal være medlem af den danske folkekirke, hvilket ikke var tilfældet. 

”Så det blev den endelige anledning til at blive døbt. Jeg blev døbt i Garnisonskirken, som jeg med mellemrum går i, og det var meget privat og fint. Det er lidt sjovt at tænke på, at mens mine egne børn blev døbt som små, er det først sket for mig nu,” siger Jens Faurschou.   

Også dåb af teenagere vinder frem

Også når det gælder dåb af kommende konfirmander i alderen 14-15 år, er der tale om en stigning, viser de nye tal fra Københavns Stift. I 2012 var det 227, mens antallet i 2016 nåede op på 285. 

I alt blev der i 2016 døbt 5.134 personer i Københavns Stift, og heraf var 10,9 procent enten over 18 år eller kommende konfirmander.  

Fakta om dåb i folkekirken

  • Langt de fleste bliver døbt som barn, men man kan blive døbt uanset alder. 
  • I det øjeblik en person bliver døbt, bliver vedkommende medlem af folkekirken. Man kan ikke være medlem af folkekirken uden at være døbt. 
  • En forudsætning for at blive konfirmeret er, at man allerede er blevet døbt – eller at man lader sig døbe inden konfirmationen. 

Læs mere om voksendåb her

Tags: