Nyt DEBATmagasin går på jagt efter Københavns ånd

debatmagasin_koebenhavns_stift.jpg

DEBATmagasinet fra folkekirken i København har i 2018-udgaven fokus på byens ånd. Foto: Henrik Dons Christensen.
Det årlige DEBATmagasin fra folkekirken i København er udkommet og går i den nye 2018-udgave på jagt efter byens ånd
af Kirsten Weiss Mose

Det årlige DEBATmagasin fra folkekirken i København er netop kommet på gaden og har denne gang hovedstaden i fokus.

Sammen med journalist Anna Libak, Venstres mangeårige folketingsmedlem Bertel Haarder, stadsarkitetkt Tina Saaby, "Vild med Dans"-tv-værten Sarah Grünefeld og mange andre medvirkende går DEBAT denne gang på jagt efter københavnerånden.

En by i hurtig forandring

"Selvom byens indbyggere til alle tider nok har ment, at netop deres epoke var præget af ændringer og opbrud, så kan også københavnerne nu et stykke inde i det tredje årtusinde godt påstå, at byen i deres tid er under særlig forandring," skriver magasinets to redaktører sognepræst Rikke Juul og digital redaktør her på hjemmesiden Lars Erik Frank i deres velkomst i magasinet.

For med en befolkningstilvækst på 1.000 nye indbyggere om måneden, en kraftig udvidelse af byen i både højden og bredden og en genvunden status som økonomisk stærkt vækstcenter gennemgår hovedstaden en markant udvikling i disse år. Forandringer, der også kan indvirke på byens mentale stemning. Det er den som magasinet prøver at indkredse, velvidende at en ånd aldrig helt kan indfanges.

Et forsøg på at fange ånden

Men forsøget bliver gjort undervejs i magasinet, blandt andet når historikerne Martin Zerlang, Karin Cohr Lützen og Sofie Lene Bak kommer med deres bud på, hvad der i tidens løb har skabt og præget Københavns ånd siden biskop Absalons tid i 1100-tallet

Den tidligere formand for Ny Carlsbergfondet Hans Edvard Nørregård-Nielsen kommer med god råd, erfaringer og betragtninger om københavnerånden til en tilflytter, der efter flere år i København stadig ikke føler hjemme i hovedstaden.

Venstres Bertel Haarder og journalist og debattør Anna Libak har et par borgerlige ord at sige til den røde ånd i byen, der ved det seneste folketingsvalg i 2015 stemte massivt på partier i rød blok. En tendens, der bestemt ikke blev mindre ved det netop afholdte kommunalvalg, hvor centrum-venstre fik næste 75 procent af stemmerne i Københavns Kommune.

De artikler og mange flere kan læses i magasinet, der kan fås gratis i åbningstiden 10 -14 i receptionen i Københavns Stift, Nørregade 11 fra mandag den 11. december.

Magasinet ligger også til uddeling i indgangen til Københavns Domkirke i Nørregade 8.

Her på siden vil vi løbende udgive indholdet fra DEBATmagasinet 2018.

Du kan også læse DEBATmagasinet om københavnerånd i en onlineversion her: