Om sommeren tager børn på tidsrejse i kirken

tidsrejse_markus.jpg

Tidsrejsen hedder den sommerskole hvor børn på Frederiksberg kan opleve kirken som et fristed.
Små rullede post-it sedler med bønner blev sendt til himmels på tidsrejsen i Sankt Markus kirke. Foto: Henrik Dons Christensen
Når byens børn holder ferie, står Københavns kirker klar med spændende sommerindhold. Et af stederne er Sankt Markus Kirke på Frederiksberg, hvor børn fra 3. og 4. klasse rejser frem og tilbage i tiden.
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Opdatering 8. marts 2019

Tidsrejsen år 2019 finder sted i den første uge af sommerferien (1. - 5. juli). Det er Sankt Markus Kirke i samarbejde med Sankt Thomas Kirke, der står for Tidsrejsen

Temaet er "Til søs" og ansøgningsfristen er 1. juni.

I løbet af ugen kommer børnene rundt i kirken og til søs i Sydhavnen. 

Det er gratis at deltage,

Læs mere here:

Man kan kun åbne tidskapslen med et Fadervor, for det er det, der binder tiderne sammen.

11 børn fra Frederiksberg står i kælderen under Sankt Markus Kirke og venter på, at en kiste bliver åbnet. Ivrigt siger de bønnen, så kisten kan åbnes og røbe dagens indhold i Frederiksberg Provstis sommerskole for børn i 3. og 4. klasse. 

Med et amen åbner kisten sig, og i dag finder børnene en guldring, en dåbskjole, sølvskeer, vielsesringe og en bunke jord. Dagens tema er nutiden.  

(artiklen fortsættes under billedet)

De seneste dage har ungerne befundet sig i tiden fra skabelsen til nutiden, og den sidste dag er de i fremtiden. Dagens ting i tidskapslen gør det muligt at tage en snak om de ting, der fylder meget for børnene i dag. En pige synes, at varmen i nutiden er skidt, og at det er synd for isbjørnene, at de sveder og skal døjes med al den forurening. 

Ud over effekterne ligger der også en række navneskilte. I dag er det børnenes egne navne, men i tirsdags hed børnene Maria, Bartholomæus og Matthæus, og mandag var det Abraham, Sara, Isak og Abel. 

Navnene og temaerne gør det lettere for børnene på minikonfirmandlejren at forstå indholdet og de større sammenhænge, fortæller sognepræst Signe Danielsen, der sammen med sine præstekolleger Jesper Mønsted (Skt. Markus) og Christina Mertz Fundrup (Skt. Thomas) har skabt universet, som børnene boltrer sig i. 

(artiklen fortsætter under billedet)

"Tidsrejsen virker godt, for børnene forstår indholdet, når de får en rolle i legen. På den måde bliver fortællingerne er relevante og levende, så de husker, hvad de har lært," siger Signe Danielsen. 

"Nogle af børnene var også med sidste sommer, og de kan stadig huske, hvilken rolle de havde, selvom temaet var noget helt andet. Jeg er i tvivl om, at de ville kunne huske indholdet, hvis jeg bare havde stået at snakket. Med tidsrejsen kommer børnene faktisk gennem noget hardcore teologi, men på en legende måde." 

Lærer børn at kirken er et frirum 

Det er fjerde sæson, at børn bruger sommerferien i kirken. Og her er er de klar over, at de har nogle hårde konkurrenter i fodboldskolerne og skolernes sommerkolonier.  

At 11 drenge og piger denne uge er at finde i Markuskirken, er en stor ting. 

(artiklen fortsætter under billedet)

For hver enkelt dreng eller pige er håbet, at temadagene kan give dem en fortælling om kirken, som ikke handler om at tro på en bestemt måde, men at kirken er et fristed i byen. 

 "Min generation er desværre blevet skolet til at være stille i kirken. Vi håber, at den nye generation med nye øjne kan se, at kirken også kan være et sted, hvor man kan få venner, hygge sig og lære ting. Kirken skal være et sted, hvor man kan være fri og være sig selv og ikke være bange for at hoste eller rejse sig på et forkert tidspunkt," siger Signe Danielsen. 

I dag får børnene endnu en på opleveren. Her befinder de sig nemlig i fremtiden. De skal blandt andet spise insekter og snakke om, hvordan de i fremtiden kan passe bedre på de svedende isbjørne. 

Artiklen blev først bragt i 6. juli 2018

Tags: