Phillip giver unge plads til sjov og livets store spørgsmål

philip_skelgaardskirken_1.jpg

Årsagen til, at Phillip hver tirsdag møder op som leder i ungdomsklubben er, at han gør en forskel for de unge. Foto Henrik Dons Christensen
En stor skare af frivillige engagerer sig i kirkernes mange tilbud til københavnerne. En af ildsjælene er Phillip Østergaard, der er leder i Skelgårdskirkens ungdomsklub, hvor både alvor og hygge går hånd i hånd.
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Det er tirsdag aften på Amager, og mere end 20 teenagere glider rundt på en presenning, der er smurt ind i sæbe og vand. Midt i flokken står 20-årige Phillip Østergaard som en af de ansvarlige ledere for KUK ved Skelgårdskirken.  

Som udefrakommende, kan navnet KUK forvirre, men for lokale er KUK forkortelse for en velbesøgt ungdomsklub på Amager, der formelt har titlen Kirkens UngdomsKlub.  

Den nyder stigende popularitet af unge fra 6. klasse og op. 

"Kirken giver os et fællesskab, som er anderledes end andre fællesskaber. Du skal bare træde ind ad døren, for du skal ikke leve op til andres forventninger. Her skal man ikke være den hurtigste sprinter på holdet eller den klogeste i klassen, man skal bare komme, som man er," fortæller Phillip. 

"Det gør, at ungerne kommer igen og tager deres venner med. Det er imponerende, at de tager venner med fra andre fællesskaber, som klassen, spejder og fodbold," siger amagerkaneren, der er kommet i kirken, siden han var fire. 

Sjov og alvor går hånd i hånd 

En tirsdag aften i KUK i Skelgårdskirken er bygget op i to halvdele. Første del af aftenen er sat af til sjov og ballade og socialt samvær, og til sidst er der en time med eftertænksomhed og tro.  

"Det er meget forskelligt, hvad vi laver. Det er er alt fra risengrødsløb og glidebane til musikquiz og rundbold, men det er ofte det seriøse indhold, der fylder meget hos de unge. Vi synger engelske lovsange, som lyder mere som almindelige popsange end salmer. Vi har også altid en fællesbøn, som mange af KUK'erne har taget til sig, også de nye. Her beder de for alt fra deres syge kat til held og lykke med eksamener," siger Phillip Østergaard. 

At der er plads til både alvor og spas på samme tid, er en stor force for ungdomsklubben.  

Når det eksistentielle indhold er sat på programmet, tør de unge også at lukke op for de ting, der fylder meget i deres liv. 

"KUK gør den største forskel for mig, når jeg kan mærke, at vi er til stede for de børn og unge, vi arbejder med. I det daglige kan lederen være den voksen, de har brug for på rette tid og sted. Det kan være samtaler om alt mellem himmel og jord. De kan handle om døden, uddannelse, karrierevalg og problemer i skolen eller på hjemmefronten." 

Flere ungdomsklubber, tak 

Ud over at engagere sig i menighedsrådet og lederarbejdet i KUK har den 20-årige Phillip også været politisk aktiv for SF i Københavns Storkreds syv år. Selv om det kan minde meget om hinanden, er der stor forskel på arbejdet som aktiv i politik og kirken.  

Hvor det politiske arbejde er en lang sej kamp mod et mål ude i fremtiden, er ungdomsarbejdet i Skelgårdskirken mere umiddelbart. 

Responsen fra de unge kommer med det samme. 

"Der er stor forskel på at sidde i en bestyrelse, og så lave det her. Her snakker vi ikke om tingene. Vi gør ting. Jeg synes, menighedsrådene bør bakke op om tiltag som det her, og der bør være flere ungdomsklubber i kirkerne," siger han og fortæller, at der i foråret har været besøg fra en anden kirke i hovedstadsområdet, der til efteråret vil lave et lignende tiltag. 

"Her i vores kirke får vi opbakning og gode muligheder for at gøre en forskel for børnene. Man behøver ikke være pensionist for at bruge kirken, man kan også sagtens være ung. Det er det, der gør kirken unik." 

Om KUK i Skelgårdskirken

KUK står for Kirkens UngdomsKlub og er et tilbud til unge i Skelgårds Sogn på Amager. Klubben er næsten lige så gammel som kirken, der blev indviet i 1989.

I klubben synger de unge moderne lovsange og har det sjovt med aktiviteter som rundbold og uno-turneringer. En klubaften sluttes af med fællesbøn.

Klubben bliver drevet af frivillige ledere, der ofte selv har gået i klubben som unge.

Ungdomsklubben er åben alle tirsdage, undtagen i ferier. Hvis du vil høre mere om KUK, kan du ringe til Simon Christensen på 30 13 76 54.

Folkekirkens frivillige

At hjælpe andre og gøre en forskel, er den vigtigste årsag til, at danskerne engagerer sig i frivilligt arbejde. Og det gør de i stor stil, fremgår det af Center for frivilligt arbejdes Frivilligrapporten 2016-2018. Ifølge den, udfører 39% af danskerne over 16 år frivilligt arbejde.

Frivilligrapporten viser også, at 10% af de frivillige lægger deres arbejde i religiøse samfund, herunder Folkekirken.

I den kommende tid kan du her på siden møde nogle af de mange frivillige, der lægger en indsats i kirkerne i København.

 

Tags: