Pressemeddelelse: Offentlig høring om børn i udrejsecentre

hoering.jpg

Københavns domkirke er vært for en høring om børn i danske udrejsecentre den 10. december kl. 15.00. Arkivfoto: Sille Arendt

Er det forsvarligt, at der er et sted i vores land, hvor rammerne for familieliv og børns opvækst er så ringe, at de med stor sandsynlighed vil give børnene varige mén – hvad enten deres liv kommer til at udfolde sig her eller i et andet land? Det spørgsmål ønsker vi at stille vore politikere på 70-årsdagen for FNs verdenserklæring om menneskerettighederne.

Københavns Stifts Mellemkirkelige udvalg inviterer til offentlig høring om børn i udrejsecentre. Høringen finder sted mandag den 10. december kl. 15.00-16.30 i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke.

Medvirkende:

• Mette Bock (LA)
  • Holger K. Nielsen (SF).
  • og andre inviterede politikere (opdateres løbende)
  • Paula Larrain, ordstyrer

Fra humanitære organisationer:

• Eva Singer (Dansk Flygtningehjælp)
  • Anne La Cour Vågen (Røde Kors).

Børn opvokset i asyl- og udrejsecentre fortæller deres historie gennem korte videointerviews.

Som samfund kan vi ikke stiltiende være vidner til, hvordan børn af afviste asylsøgere mistrives. Det er ikke hensigtsmæssigt, at statens linje i asyl- og udlændingepolitik har så negative konsekvenser. Hele fremtiden for disse børn er på spil – og det kalder på handling.

Formålet med høringen er at bidrage til at skabe opmærksomhed omkring de vilkår børn i vores udsendelsescentre lever under, særligt de meget lange ophold. Hvor længe kan staten med henvisning til forælderevne og -ansvar lade børnefamilier bo på udrejsecentre? Dette spørgsmål vil blive drøftet af politikere i lyset af vidnesbyrd fra børn, der selv har gennemlevet store dele af deres barndom i asylcentre og ud fra nogle af de konkrete løsningsforslag som er blevet fremlagt.

Sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen udtaler:

"Det er muligt at de slet ikke burde være her i landet. Men det nytter ikke at lukke øjnene for det forhold, at det nu engang er her, de opholder sig. Vi kan ikke afskrive os ansvaret for disse børn."

Biskop Peter Skov-Jakobsen udtaler:

”Børn skal ikke begynde livet sådan. Ikke her hos os! Som kirke har vi pligt til og mulighed for at være med til at skabe bedre livsvilkår for børn, som er nødt til at opholde sig i asyl- og udrejsecentre. Høringen i Domkirken er et blandt mange initiativer, som i disse måneder skubber på for at få ændret den nuværende praksis i en mere medmenneskelig retning.”

Program for høringen:

• Velkomst og introduktion ved biskop Peter Skov-Jakobsen
  • Korte videointerviews: Mor til 12-årig pige, som er født og opvokset på danske asylcentre 10-årig dreng fra Sjælsmark, som har tilbragt 7-8 år af sit liv på forskellige danske asylcentre
  • Kort præsentation af borgerforslag ved Tone Olaf Nielsen fra Trampolinhuset
  • Fakta om børnenes forhold på Sjælsmark, ved Anne la Cour Vågen, Røde Kors. Juridiske aspekter af børns asylophold, ved Eva Singer, Dansk Flygtningehjælp
  • Politikersamtale om børn i udrejsecentre: Mette Bock (LA), kultur- og kirkeminister, Holger K. Nielsen (SF), ordfører for udlændige og integration. Der er inviteret flere politikere til at deltage i samtale. Begivenheden opdateres løbende med navne. Ordstyrer: Paula Larrain.
  • Spørgsmål fra salen
  • Opsamling og afrunding ved domprovst Anders Gadegaard

Alle er velkomne til at deltage i høringen, som finder sted i selve kirkerummet. Tilmelding er ikke nødvendig.

Kl. 17.00 – umiddelbart efter høringen – finder den årlige lysgudstjeneste for flygtninge og asylansøgere sted i Domkirken. Gudstjenesten er åben for alle.

Adresse: Vor Frue Kirke - Københavns Domkirke, Nørregade 8, 1165 København K.

Arrangør: Domkirken og Københavns Mellemkirkelige Stiftsudvalg repræsenteret ved sogne- og indvandrerpræst, Niels Nymann Eriksen, domprovst Anders Gadegaard og biskop Peter Skov-Jakobsen.

Pressehenvendelser: Presserådgiver Elsebeth Grummesgaard Gjesing, Københavns Stift. Mobil: 23205041 / egg@km.dk