Rollespil åbner samtalen om troen

luthers_noegle_baare.jpg

Se videoen om de kommende konfirmanders oplevelser på Vestvolden. Foto: Henrik Dons Christensen

Luthers Nøgle på Vestvolden

Hvert efterår, når undervisningen starter, kastes årets kommende konfirmander i Valby og Vanløse ud i et stort rollespil om tvivl og tro. Årsagen er klar. Eleverne opdager, at de ikke er alene, og får sat ord på deres tro
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Del denne side:

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Email
  • Print

Hvordan skaber man en god oplevelse for de kommende konfirmander, så de bliver rystet sammen på deres konfirmandhold og tør åbne op for deres tanker om livet? 

En løsning, de er glade for i kirkerne i Valby og Vanløse, er rollespil, hvor de unge konfirmander lærer hinanden at kende, mens de bliver klogere på de dilemmaer, der er i kristendommen.

Henrik Arendt Laursen, der er sognepræst i Vigerslev kirke har i syv år været med til at arrangere rollespillet Luthers Nøgle i det tidlige efterår på Vestvolden mellem Rødovre og Husum. Et spil, hvor konfirmander fra hele provstiet samles en enkelt dag  

“Rollespillet viser konfirmanderne, at der er rigtig mange konfirmander ligesom dem. At de ikke er alene,” siger Henrik Arendt Laursen. 

“For mig er det særligt vigtigt at få inkluderet de konfirmander, som måske er de eneste fra deres skole. På mit hold kommer cirka 2/3 fra samme skole, mens de kommer forskellige steder fra. Her er rollespillet en af de ting, som ryster dem sammen på tværs af skoleskel.” 


Fundamentale samtaler 

Rollespillet er med til at give konfirmanderne et sprog, der giver de unge mennesker ballast til at tale om deres tanker om tro. 

Blandt andet derfor er sognepræst Sarah Bach La Cour fra Hyltebjerg kirke begejstret for rollespillet. 

“Al forskning viser, at børn og voksne lærer bedre gennem aktiviteter. Gennem aktiviteterne tager vi hul på en teologisk snak om skriftsyn, tro, fortolkning og eksistens. Samtaler om nogle meget fundamentale ting, som ellers kan være svære at starte. De unge interesserer sig faktisk meget for de store spørgsmål i livet,” siger hun. 

Og selv om det kræver penge og ikke mindst meget tid i planlægningsfasen er Henrik Arendt Laursen ikke i tvivl om, at pengene er givet godt ud. 

“Jeg mener ikke, at alle præster i landet skal lave netop det her. Men jeg mener, at vi som kirke skal huske, at netop konfirmandarbejdet er noget af det allervigtigste, vi laver. Det er en investering i konfirmandernes og kirkens fremtid – og det må gerne koste.” 

Til næste år bliver det et nyt rollespil, hvor temaet er rykket endnu længere tilbage i tiden - nemlig til den tidlige kristendom. Her er det Paulus, der er i centrum for rollespillet.

Tags: