Stor europæisk konkurrence om ny salme

Når 500-året for Reformationen fejres i 2017 sker det blandt andet med en ny reformationssalme. En konkurrence om at skrive den er nu åben for digtere i hele Europa

Går man rundt og nynner sin helt egen skønne melodi i hovedet eller reciterer de smukkeste hjemmedigtede strofer, er det måske på tide at finde nodeark og papir frem frem. Kan melodien og ordene få karakter af en salme, er det nemlig værd at overveje om ikke komposition og tekst kan indgå som et bidrag til en stor europæisk salmekonkurrence, som netop er blevet udskrevet i forbindelse med markeringen af 500-året for reformationen i 2017.

Det er det europæiske Leuenberg-fællesskab, CPCE, der omfatter de protestantiske kirker - lutheranere, reformerte og metodister – som står bag konkurrencen. Reformationen medførte blandt alt det andet en ny, stærk inspiration for salmedigtere og  -komponister. CPCE ønske er, at reformationsjubilæet også skal fejres med en helt ny salme, der tematisk kredser om reformationens nutidige betydning eller et andet teologisk emne af særlig betydning i protestantismen.

Ny tekst på et europæisk sprog

I konkurrencen kan man deltage med en ny tekst, der kan synges på en salmemelodi, der allerede er velkendt i et eller flere af kirkesamfundene i CPCE. Det er dog også muligt at bidrage med en tekst, som er uafhængig af en forudbestemt melodi. Når vinderen i denne kategori er fundet, vil der efterfølgende blive udskrevet en ny konkurrence om at sætte en ny-komponeret melodi til vinderteksten.

Den nye salme skal indeholde 4 – 6 vers og kan være på et hvilket som helst europæisk sprog, selvfølgelig også på dansk. Deltagerne indsender deres bidrag anonymt med brev og konkurrencen løber frem til den 31. marts 2015, hvorefter en jury bestående af medlemmer fra de forskellige trossamfund vil bedømme forslagene.