Udstilling: Nyt portræt viser mennesket Peter Skov-Jakobsen

peter_portraet.jpg

Portrættet af Peter Skov-Jakobsen er malet af Frantz Nicolaus. Foto: Henrik Dons Christensen
Nu kan du se Københavns biskops portræt helt tæt på, når maleriet af ham, domprovsten og tre andre biskopper vises i Domkirkens Museum.
Henrik Dons Christensens billede
af Henrik Dons Christensen (Digital kommunikationsmedarbejder)

Tidligere i år blev et nyt portræt af Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, offentliggjort. Portrættet, der er malet af Frantz Nicolaus, vil komme til at hænge i Københavns Domkirke, når biskoppen engang går på pension.

Hør biskoppen fortælle om sit portræt

Men nu har gæsterne i Vor Frue Kirke, som er domkirkens officielle navn, chancen for at se portrættet helt tæt på, når Domkirkens Museum præsenterer det nye portræt ved en udstilling.

Det kan opleves sammen med en række andre bispeportrætter fra katedralen i hjertet af København og de andre domkirker på Sjælland og Fyn.

Historien skal skrives, mens den sker

Susanne Torgard, der er museumsansvarlig i domkirken, påpeger, at det er vigtigt at få fortalt historierne omkring portrætterne, mens historien bliver skrevet.

”Det er ofte tidens kunstnere, som maler de her portrætter, og billederne fortæller utroligt meget om den tid, de er malet i. Tag eksempel Peter Skov-Jakobsens i forhold til tidligere biskopper,” siger hun og peger ned over en lang rækker plancher, der viser mænd i sorte kjoler og hvide pibekraver.

”Før var det en biskop og hans forhold til kirken som helhed. Det var enkelt og med sort baggrund. Langsomt har det ændret sig. Portrættet af Peter er fyldt med symboler. Det er mennesket Peter og hans personlige rejse i forhold til Mefistofeles, Holmens Kirke og Vor Frue. Det er mennesket frem for biskoppen,” fortæller hun.

Biskoppen måtte vænne sig til  portræt

Modsat domkirken, på den anden side af vejen, ligger Københavns bispegård, hvor Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen både har kontor og bopæl. Han kan tydeligt genkende Susanne Torgards analyse af portrættet.

Frantz Nicolaus Klint Nielsen

f: 1987

Uddannet fra det Jyske Kunstakademi

”Det er et meget komponeret billede, der er fyldt med små personhistorier. Der er meget mindre embede, end der er personhistorie. Det vil måske falde nogen for brystet, at det er så personligt, men portrættet er ærligt, for embedet er i dag i højere grad personbåret end institutionsbåret,” siger biskoppen, som i øvrigt havde svært ved at forholde sig billedet, da han så det første gang.

”Jeg tror ikke, at jeg kunne se billedet, da jeg modtog det. Man vænner sig til sit spejlbillede, og med det følger også en vis afsky, og det var fordi man fylder så meget selv. Nu begynder jeg at kunne se det,” siger biskoppen.

Portrætter af biskopper

Udstillingen findes i Domkirkens Museum, der ligger på første sal i Vor Frue Kirke,

På udstillingen kan gæster opleve portrættet af Københavns Biskop, der er malet af Frantz Nicolaus.

Desuden kan de se portrætter af Tine Lindhardt (Fyens Stift), Peter Fischer-Møller (Roskilde), Liselotte Rebel (Helsingør) og Anders Gadegaard (Domprovst, København).

Udstillingen er åben frem til den 21. december 2019.

Åbningstider: Ugens fire første hverdage i tidsrummet mellem 11-16 og fredag og søndag 12-16. Der er fri entré.