Velgørenhedsvaskeri er eksperter i kirke-vasketøj

vaskeri1.jpg

Med udsigt til Peter Bangs Vej vasker Marina Willems for herberger, kirker og helt almindelige københavnere, der vil støtte det sociale arbejde. Foto: Henrik Dons Christensens
For tre år siden åbnede Kirkens Korshær dørene op for velgørenhedsvaskeriet Det Sociale Vaskeri og har kunder i både den private og offentlige sektor. Særligt samarbejdet med kirkerne går over al forventning.

Tekst: Laura Bøge Mortensen

Der er tryk på tørretumbleren i Kirkens Korshærs vaskeri på Frederiksberg. Det er tirsdag, og vaskeriets praktikanter og frivillige skal rubbe neglene. Klokken 15 skal de nemlig have vasket, strøget og rullet 48 duge til Mariendalskirken. Også ti babysalmesangs-tæpper og tyve duge til Lindevangskirken og en samling albaer - hvide messeskjorter - til Godthåbskirken skal være klar.

Det er nu tre år siden, at Kirkens Korshær åbnede dørene til Det Sociale Vaskeri. Målet var at skabe en virksomhed, hvor langtidsledige kunne komme i praktik og opleve meningsfuld jobtræning. Samtidig skulle vaskeriets overskud gå til udsatte borgere, på samme måde som Kirkens Korshærs genbrugsbutikker gør.

Glade kirkekunder

Spørger man vaskeriets leder Marina Willems, hvordan det er gået, kunne hun snakke lige så lang tid, som en kogevask inklusiv forvask varer. Men den korte version er, at det går godt. Vaskeriet har fået permanente lokaler med nyrenoverede maskiner på Frederiksberg. Det er blevet miljø-certificeret, og har fået en række tilfredse kunder. Kundekredsen tæller virksomheder og organisationer i såvel den private som offentlige sektor. En del af dem er kirker.

En af de tilfredse kunder er Lindevang Kirke, som også er genbo til vaskeriet. Hver måned vasker Det Sociale Vaskeri blondeservietter og duge til menighedshuset, og det er et samarbejde, som kirketjener Gene Thomas Scotten i den grad er glad for.

”Vi er godt tilfredse med kvaliteten af arbejdet, og det ligger fuldt ud på niveau med de andre vaskerier, vi har benyttet os af igennem tiderne. Dertil er vi også glade for at kunne støtte et vaskeri med en social profil. Det er en tankegang, der passer godt med vores i kirken,” siger kirketjener Gene Thomas Scotten.

Fra 21 år på kontanthjælp til nyt job

Udover at hele vaskeriets overskud går til velgørenhed, så fungerer vaskeriet til dagligt som en rummelig arbejdsplads, hvor Marina Willems og hendes team af frivillige hjælper langtidsledige borgere med jobtræning.

Et af de mennesker, som Det Sociale Vaskeri har hjulpet, er Anna. Anna havde været på kontanthjælp i 21 år, og da hun begyndte som praktikant i vaskeriet, var ordene få og talen sagte. Hun blev hentet og bragt i taxa, da hun ikke havde mod til at tage det offentlige alene.

Lige så langsomt begyndte Marina Willems, at opbygge Annas selvværd igen. Hun gav hende arbejdsopgaver, som var overkommelige at løse, og samtidig arbejdede hun stille og roligt frem mod, at Annas skulle lære at tage bussen selv.

I dag, når Anna møder ind på vaskeriet, bliver der råbt godmorgen med et stort smil på læben. Hun får dårligt nok overtøjet af, inden hun er i gang med arbejdet. Bussen tager hun selv uden problemer, og med hjælp fra Det Socale Vaskeri er hun nu startet på en praktik i en lokal virksomhed med på lovning på job, når praktikforløbet er færdigt.

Eksperter i kirkevasketøj

Det er historier som Annas, der til daglig giver Marina Willems tro og gå-på-mod i en opstartsfase, som også har været enorm svær. Det er nemlig ingen hemmelighed, at det er et stort arbejde at få kendskabet om vaskeriet ud til kommende kunder.

”I forhold til de store etablerede vaskerier, så har vi jo slet ikke de samme markedsføringskroner, så det er klart, at det tager tid, før folk opdager os. På den måde synes jeg, at vi kæmper en del."

Lige fra begyndelsen har vaskeriet dog fået massiv opbakning fra flere lokale kirker. Det har betydet, at Marina Willems og hendes kolleger nærmest er blevet eksperter i kirkevasketøj.

“For os er det jo en spændende opgave at håndvaske og stryge en alba, så den står helt skarpt og flot. Det lyder måske lidt nørdet, men i vores verden er det jo ikke bare vasketøj. Samtidig betyder det også meget for os, at kirkerne deler vores værdier i Kirkens Korshær, så for mig er det simpelthen en drøm, at vi på sigt kan blive endnu flere kirkers foretrukne vaskeri!”

(Af hensyn til Kirkens Korshærs navnepolitik er Annas navn er dæknavn, redaktionen kender hendes rigtige navn)

Fakta: Det Sociale Vaskeri

Det Sociale Vaskeri ejes og drives af Kirkens Korshær

Vaskeriet ligger på Peter Bangsvej på Frederiksberg og henter og bringer vasketøj til kunder i hele Storkøbenhavn

På hjemmesiden vaskeri.kirkenskorshaer.dk/ kan du læse mere om Det Sociale Vaskeri og indhente tilbud på vaskeopgaver.